Förutom Ida van de Bisschop tävla Irma Karlsson även med hästen Chacconu ibland. Foto: Louv Brattgård

Glödhet Irma Karlsson gör finaldebut i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Målet var att se och lära i världscupsammanhang. Resultatet blev en finalplats på Göteborg Horse Show. Irma Karlsson och hennes Ida van de Bisschop kröner en strålande säsong med en final.

Det har gått snart fem år sedan Irma Karlsson sålde stjärnhästen Cornet, en försäljning som legat till grund för 25-åringens elitsatsning.

– Hade jag fått välja hade jag behållit alla hästar. Jag tävlar inte för att kunna sälja hästar. Jag säljer hästar för att kunna tävla, säger Irma Karlsson till SVT Sport.

Karlsson började sin bana på ridskola hemma i Bollnäs som nioåring. Knappt tio år senare gick flyttlasset till Skåne där hon kunde bygga upp sin verksamhet från grunden.

Kontinuitet för resultat

Efter junior-EM-guldet och hästförsäljningen har hon tränat upp nya, unga hästar som i dag är slagkraftiga i världseliten. Sex världscupstarter har det hittills blivit för Karlsson, som ridit fem tillsammans med Ida van de Bisschop.

VC-finalen rider hon enbart på Ida, trots möjlighet att välja flera hästar till tävlingen som rids över tre dagar.

– Ofta försöker jag ha en långsiktig plan och ett system för hur jag tränar mina hästar. Det gäller att hålla sig till det systemet oavsett om det går bra eller dåligt, säger hon.

Världscupfinalen i hoppning går av stapeln i Göteborg 3-7 april och SVT Sport sänder både den och flera andra tävlingar under Göteborg Horse Show. Här är alla sändningstider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.