Irma och Ida tog världscuppoäng i Lyon

Uppdaterad
Publicerad

Fem svenska ekipage kom till start i världscuphoppningen i Lyon. Tre kvalade till final, men bara ett ekipage, Irma Karlsson på Ida van de Bisschop fanns med i omhoppningen om pallplatserna.

En rivning i omhoppningen räckte till en åttondeplats för Irma och Ida.

– Jag är väldigt stolt över min häst. Jag är nästan helt nöjd, säger hon till SVT Sport.

Inomhustävlingen i Lyon anses som en riktigt stortävling i hösthoppning. Konkurrensen var stenhård i årets fjärde (av 13) världscuptävling:

– Det är ett extremt bra startfält. Det eskalerar från tävling till tävling i världscupen, sa SVT:s expert Lotta Björe.

– Det är fantastiskt, man blir stolt, att Sverige har ekipage i omhoppning varje gång.

I omhoppningen var Irma och Ida snabba. De gjorde egentligen en riktigt bra och snabb ritt, men rev det fjärde av de sju hindrena  och var borta från segerchans. Se omhoppningen i Lyon

För de flesta av konkurrenterna red både bra och fort. Till sist vann schweizaren Martin Fuchs på Clooney, bara hundradelar före Lorenzo de Luca, Italien, och Steve Guerdat, Schweiz. Irma Karlsson blev till sist åtta, hennes hittills bästa i världscupen.

– Vi red bra, rev ett hinder. Men det var många nollor i dag och då åker man ner i resultatlistan, sa Irma Karlsson till SVT.

Tätt i toppen

– Det är fantastisk seger. Min första seger i världscupen, så det är väldigt speciellt, säger Fuchs till SVT Sport.

Evelina Tovek på svårbemästrade Castello var först ut av de tre svenskekipagen i grundomgången. De gjorde en fin ritt, men hade lite otur när de kom för nära i andra hindret i två-kombinationen och sedan kom för långt till höger på sista hindret. Att det också gick lite för långsant och det blev ett tidsfel spelade inte så stor roll. Evelina Tovek och Castello – se ekipagets ritt här

Irma Karlsson på Ida van der Bisschop gjorde sedan en perfekt ritt. Lugnt och säkert, men ändå tillräckligt snabbt gled de över alla hindrena i grundomgången, bara på det näst sista, som man slog i, var det nervöst.

Men ekipaget gick vidare till omhoppning – se det här

Henrik von Eckermann, som just nu rankas som trea i världen, kom med bra självförtroende till grundomgången. Men rev första hindret.

– Det ska egentligen inte kunna ske efter bra inhoppning, sa Lotta Björe. Men ibland så händer det.

Henrik von Eckermann på Marylou rev inga fler hinder och hoppade snabbt och kunde ändå få med sig världscuppoäng.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.