Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peder Fredricson och Henrik von Eckermann var felfria i första rundan. Foto: Bildbyrån

Ingen medalj till svenskarna i hoppfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Det såg mörkt ut inför EM-finalen i hoppning, men där avancerade både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann efter varsin felfri runda. Men i andra rundan kom de där retliga fyra felen smygande igen och svenskarnas medaljchanser var borta.

De svenska ryttarna avancerade i den första finalrundan i EM i hoppning och plötsligt kändes en medalj inte omöjlig.

Inför andra rundan låg Peder Fredricson sexa och Henrik von Eckermann femma. Men Peder Fredricsons All In fick med sig en bom i kombinationen och medaljchanserna rök.

Henrik von Eckermanns Mary Lou har inte rört en bom i mästerskapen, men har landat i vattengraven i två klasser. Nu kom dock den där rivningen, Mary Lou rev också i kombinationen och det stod klart att det inte blev någon svensk medalj.

Henrik von Eckermann slutade sexa och Peder Fredricson, som var sjuk under finaldagen, sjua.

– Det är klart att det är en liten känsla mitt emellan. Men hon gör ett fantastiskt EM, har ett nedslag på hela EM. Det är ett lite förklarligt nedslag, inte på sättet jag red men hon ser ner lite på vattnet och missar höjden lite på räcket in, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

– Jag får jobba vidare. Hon hoppade fantastiskt hela helgen. Resten var så lätt och så bra känsla. Trösten är att även med en dubbelnolla hade jag bara varit fyra.

Fuchs pressade Maher

Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona säger så här om svenskarnas dag:

– Jag tycker de har gjort fantastiskt starka insatser. Båda hästarna hoppade fantastiskt i första rundan. Vi har haft lite stolpe ut, och vi ska analysera varför.

Schweizaren Martin Fuch såg med sin felfria runda till att sätta rejäl press på britten Ben Maher i medaljstriden.

Maher gick ut sist och hade inte råd med en rivning. Men just det hände i slutet på banan och 27-årige Martin Fuchs, tvåa på VM förra året, tog alltså hem guldet.

– Det känns fantastiskt, jag har varit tvåa i världscupsfinalen och i VM förra året med Clooney. Nu äntligen får han den seger han förtjänar, det är en fantastisk häst, säger Martin Fuchs till SVT Sport.

– Han ger mig så mycket självförtroende och jag visste att om jag gav honom rätt förutsättningar så skulle han inte svika mig. Det är det största jag gjort i min karriär, jag skulle inte kunna be om något mer.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här inser Martin Fuchs att han vunnit guld

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Fuchs guldrunda Foto: Bildbyrån

En besviken Ben Maher åker hem med ett lagbrons och ett individuellt silver.

– Han hoppade fantastiskt, så här är sporten. Jag tyckte inte att han förtjänade ett ner, men jag fick det lite kort där. Vi får se tillbaka och ta med oss det positiva, säger Ben Maher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer