Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Krönika: ”Självklart ett monumentalt misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Först ställdes distansritten in. Efter det dressyrens finaste klass – küren. Det hela är självklart ett monumentalt misslyckande för arrangören och frågan måste ställas – är ett samlat ridsport-VM verkligen den optimala lösningen?

Nej, ingen kan styra över vädret. Och ja, Tryon har tidigare varit en säker lösning när oväder och orkaner drabbat North Carolina. Oftast slår de hemska stormarna till mot kusten. Tryon ligger in i landet, bredvid bergsmassivet Blue Ridge Mountain. Ingen kunde alltså förutse det som nu händer. Och ingen, absolut ingen, tycker inte att hästarnas bästa är det viktigaste.

Djur och människors välbefinnande är alltid viktigare än vilka medaljer som helst och besluten att ställa in distansritten och küren verkar ha tagits i samförstånd mellan aktiva, förbund och arrangörer.

Gott så, problemet ligger inte där.

Problemet ligger i ett samlat VM. Ett VM där åtta vitt skilda discipliner, med häst som gemensam nämnare (voltige och körning liknar i ärlighetens namn inte varandra så där väldigt mycket), ska samsas och få bästa möjliga förutsättningar. Att hitta en plats som rymmer både perfekta arenor, tillräckligt med stallar, möjlighet till maraton och fälttävlans-terräng är en utmaning i sig. Att sen få ekonomisk bäring i ett mästerskap som är fjärde störst i världen 2018 (efter OS i Pyeongchang, VM i fotboll och Tour de France) är en ännu svårare nöt att knäcka.

Jag älskar tanken på ett samlat VM i ridsport, men sanningen är att väldigt få platser kan göra idén rättvisa. Årets VM skulle från början gått i Kanada, men arrangören drog sig ur, det hela var för svårt att ro iland.

Så, om väldigt få vill arrangera, ingen kan få ekonomi i det och mästerskapet dessutom blir en så övermäktigt stor apparat att det är omöjligt att flytta hästar och folk från platser där vädret ställer till det, samt att schemat måste göras så tajt att extradagar saknas – är det då inte bättre att hitta en annan lösning?

Det svider i evenemangs-hjärtat, men kanske hade ett delat mästerskap varit bättre för alla, för som det är nu finns inga vinnare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.