Landslagsryttaren: ”Man måste känna efter själv”

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet inför Svenska ridsportförbundet minst en veckas vila för ryttare som ramlat av och fått hjärnskakning.

Landslagsryttaren Petronella Andersson har dock svårt att se hur en ny tävlingsregel för fall ska kunna fungera:

– Att ramla av från sin häst betyder inte alltid att man slår sig, regeln är för svart-vit. Man måste få känna efter själv, säger hon till SVT Sport.

27-åriga Petronella Andersson, som har tävlat och tagit världscuppoäng för Sverige under hösten, bor och tränar i Bryssel, Belgien. Hon kommer att tävla i den stora världscuptävlingen i Lyon i helgen.

Från sin bas i Europa har hon missat att nya svenska regler är på väg att införas för när en ryttare ramlat av sin häst under tävling och fått hjärnskakning. I samarbete med bland annat ishockey- och fotbollförbundet har ridsportförbundet tagit fram nya regler som (i ridsportens fall) innebär att en ryttare som fallit av sin häst under tävling inte får tävla på minst en vecka.

Petronella Andersson är tveksam till att den nya regeln kommer att fungera:

– Hoppning är en speciell sport, vi jobbar ju med hästar. Det kan hända saker, ofta när man inte tävlar. Jag skulle säga att de flesta fallen inträffar på väg till hoppbanan, eller när man är ute och rider utan att hoppa. Det är ofta dumma saker, på låga hinder.

”Dumsdristigt”

På frågan om hur ofta hon själv ramlat av hästen och hur ofta det händer andra ryttare svarar hon att det inträffar ett fall någon gång i veckan på hennes stall i Bryssel. Och att hon själv drabbas ibland.

– Men visst, en gång var jag dumdristig. Jag var uttagen till Falsterbo för ett par år sedan och ramlade av på träning, slog handleden och fick en rejäl hjärnskakning. Jag tackade nej till Falsterbo och en annan tävling i Sopot. Men kort därefter ringde de (förbundet) igen, och jag blev smickrad och sa ja och började träna alldeles för tidigt.

”Då föll jag igen”

– Jag tränade igen, kanske red jag på ett annat sätt, och så föll jag igen och blev borta i tre månader. Men det var handen jag tänkte på, inte huvudet.

Petronella Andersson har ridit, och ramlat av, hästar under många år. Hon menar att det tyvärr är en del av sporten. Hon bekräftar att devisen ”det gäller att sitta upp direkt efter att blivit avkastad, för att inte bli rädd”, gäller. Eller åtminstone gällde när hon var ung ryttare hemma i Sverige.

Landslagsryttaren menar att hjälmarna har blivit bättre, stigbyglarna likaså, samt att det nu finns en slags väst som fungerar som en airbag. Men nya tävlingsregler tror hon inte är rätt väg att gå.

– Om man ramlar av sin häst på tävling blir man ju utesluten, så är reglerna. Men du kan ju sitta upp direkt efter på din andra häst. Så är det, och jag tycker fortfarande att det är upp till ryttaren själv, i samspråk med tränare och föräldrar, om man ska fortsätta. För den här regeln är för svart-vit.

Hjärntrappan för ryttare – minst 24 timmar mellan varje steg

1. Hjärnvila. Avstå från tv-tittande, datorarbete, läxläsning.

2. Lätt aerob träning. Promenader och lättare cykling. Enklare mockning, ryktning, sadling.

3. Sitta till häst. Lätt ridning, skritt, skogspromenader.

4. Påbörja ridning, skolarbete.

5. Påbörja full träning till häst utifrån gren.

6. Återgå till tävling.

Ett riktmärke kan vara att varje steg ska ta mellan två och tre dagar för vuxna.

Fakta: Svenska ridsportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.