Therese Nilshagen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nilshagen möter stjärnspäckat startfält

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen inleds den historiska första Top 10-finalen i dressyr på Sweden International Horse Show. Tävlingen sänds i SVT och Therese Nilshagen är en av tio ryttare i världstoppen som tävlar om totalt 1,6 miljoner kronor.

– Man blir nästan mörkrädd när man ser startfältet, otroligt häftigt att få vara en del av det, säger Therese Nilshagen till SVT Sport.

Se tävlingen i spelaren ovan.

Nilshagen och Dante Weltino inleder finalen med Grand Prix på lördagen. Det är ekipagets första start sedan succén på Europamästerskapet i Göteborg i augusti där ekipaget var en del av bronslaget.

– Det är en härlig atmosfär här och han känns jättefin. Jag hoppas vi kan visa det här också, säger Nilshagen till SVT Sport.

Debut på Stockholmstävlingarna

När Nilshagen går in i tävlingen är det hennes första start nånsin på Sweden International Horse Show. De gånger hon har varit på tävlingen tidigare har det varit som funktionär.

– Jag gick där och tänkte att det hade varit fantastiskt att någon gång få rida men det kändes ju så långt bort så man vågade ju inte ens drömma om det.

Och hon möter ett tufft motstånd i sin Stockholmsdebut.

Nilshagen och Dante Weltino, som just nu är rankat 14:e i världen, kommer att ställas mot bland annat tyska dressyrdrottningen Isabell Werth och svenske Patrik Kittel som just nu leder världscupen.

Dubbla roller för Kittel

Kittel är inte bara en av ryttarna utan också den som ligger bakom att tävlingen kommit till Stockholm. Tanken var att få till ett startfält som levererade dressyr på toppnivå rakt igenom.

– Det har blivit precis som jag tänkt mig. Vem som helst som startar kan vinna, säger han till SVT Sport.

Kittel själv startar Deja och vill vara med i hetluften i både tävling och arrangemang.

– Det ser ut att bli en fantastisk tävling men nu måste jag koppla bort arrangemanget och gå in i min egen bubbla. Jag tror att Deja kan göra en riktigt bra tävling, säger Kittel till SVT Sport.

Tinne Vilhelmsson Silfvén och Rose Mathisen startar också för Sverige och därmed är hela svenska bronslaget på plats.

Tävlingen, som sänds i SVT, inleds alltså på lördagen med Grand Prix och avslutas med kür på söndagen då den slutgiltiga segraren koras.

Följande ryttare startar i Top 10-finalen

Isabell Werth/Emilio, Tyskland

Helen Langehanenberg/Damsey, Tyskland

Therese Nilshagen/Dante Weltino, Sverige

Patrik Kittel/Deja, Sverige

Tinne Vilhelmson Silfvén/Paridon Magi, Sverige

Rose Mathisen/Zuidenwind, Sverige

Cathrine Dufour/Cassidy, Danmark

Anna Zibrandtsen/Arlando, Danmark

Severo Jurado López/Deep Impact, Spanien

Inessa Merkulova/Mister X, Ryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.