Sveriges Fredrik Jönsson med hästen Cold Play under första tids kval hoppningen vid Ryttar EM i Rotterdam i Holland. Foto: TT

Mästerskapshästen Cold Play har avlivats – efter olycka

Uppdaterad
Publicerad

Ryttaren Fredrik Jönssons häst Cold Play har avlivats.

Det efter en olycka på måndagseftermiddagen.

– Han har betytt allt för min karriär. Och så har han varit en riktigt god vän också, säger Jönsson till Svenska ridsportförbundet.

De senaste åren har mästerskapshästen Cold Play och ryttaren Fredrik Jönsson ingått i spetstruppen, ekipage aktuella för mästerskap, i svenska hopplandslaget. Cold Play har bland annat representerat Sverige vid två mästerskap – VM i Tryon 2018 och EM i Rotterdam 2019.

Det var under måndagseftermiddagen, när Cold Play skulle longeras, som olyckan var framme.

– Han har stått i karantän här hemma sedan hemkomsten från Spanien. Jag tog ut och longerade honom under eftermiddagen. Han var superpigg och glad, och så brallade han och landade på tre ben. Jag såg direkt att benet var av, säger Fredrik Jönsson till Svenska ridsportförbundet.

”Fick somna in här hemma”

Veterinären kom ut direkt och tog röntgenbilder – men det fanns inget att göra.

– Han fick somna in här hemma. Den enda trösten är att vi kunde hålla honom vid ganska gott mod och att vi inte behövde flytta på honom, säger Jönsson och fortsätter:

– Jag vill tacka Cold Play för alla minnen och för allt han betytt för mig. Jag vill också tacka mina kompanjoner och delägare familjen Ingvarsson, och alla andra i teamet runt den här hästen. Cold Play har betytt så mycket för så många. Det är otroligt ledsamt att det skulle ta slut så här i förtid.

2004 bytte Fredrik Jönsson ridsportgren från fälttävlan till hoppning. Och det var först 2012, när Cold Play kom till Jönssons stall, som resan mot landslagsuppdrag i nya grenen började på allvar. 

– Han har varit väldigt, väldigt viktig. Han är min häst nummer ett och har gjort allt rätt i sin karriär. Utan honom hade det varit svårt, sa Fredrik Jönsson till SVT Sport 2018.

Under VM i Tryon tog de ett lagsilver. Där de också blev bästa svenska ekipage, individuellt, med en åttondeplats i finalen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.