Rolf-Göran Bengtsson. Foto: Bildbyrån

Sverige fyra i Nations Cup – missade precis medalj

Uppdaterad
Publicerad

Sverige fick en drömstart på Nations Cup-finalen och var med och slogs om guldet.

Men en tuff sista runda för Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo gjorde att Sverige missade medaljerna med knappt en sekund.

– Det var inte riktigt vind i seglen idag, säger SVT:s expert Lotta Björe

Sverige hade chans på guldet i Nations Cup-finalen i Barcelona inför den sista omgången. Sverige hade tre bra inledande rundor där de fyra felen Sverige åkt på kommit efter en knapp rivning av Angelie von Essen. Men det fanns inte mycket att göra åt det urstarka Nederländerna idag och när Rolf-Göran Bengtsson stannade på nio fel stod det klart att Sverige blev utan medalj med väldigt liten marginal.

Först ut för Sverige var Henrik von Eckermann och King Edward. Ekipaget levererade en riktigt bra, felfri runda som var väl inom tid och stannade på 74.48.

– Jag fick sådana rysningar. Om det var bra i fredags var det här ännu bättre idag. Hästen hoppade så avspänt och härligt, sade SVT:s expert Lotta Björe efter ekipagets runda.

Se hela rundan här.

”Han är ett geni”

Efter en fina insatsen hyllade von Eckermann sin kompanjon

– Han är ett geni. Nu börjar det kännas som att vi verkligen kan njuta av våra rundor, säger von Eckermann.

Formstarka ekipaget Malin Baryard Johnsson och Indiana var näst på tur för Sverige. De hade ett snöpligt vattentramp i fredags men idag fick de utan problem till en felfri runda som dessutom var snabb. Klockan stannade på 74.06 för duon, här kan du se rundan.

Därefter var det dags för Angelie von Essen och Alcapone des Carmille. Ekipaget avbröt sin runda i fredags då Sverige redan kvar klart för dagens final. De gjorde en bra runda men fick en rivning med minsta möjliga marginal. De klarade dock tiden och stannade på 76.73. Se rundan här.

Dramatisk avslutning

Inför den sista omgången låg Sverige och Nederländerna i delad ledning med fyra fel var med Irland och USA närmast jagande.

Darragh Kenny avslutade riktigt starkt för Irland som stannade på ett fel.

Sist ut i det svenska laget var Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo. Det blev dessvärre en tuff avslutning på rundan med två rivningar i kombinationen och också ett tidsfel. Där

– Rolf vill ge hästen plats och det är en avvägning där att orka komma fram över bakbommen och också hinna fram på frambommen. Rolf har all erfarenhet men hästen har inte det, säger Lotta björe.

Och när Nederländernas Harrie Smolders avslutade med en felfri, snabb runda på 75.82 stod det klart att det helt felfria Nederländerna tog hem guldet och att Sverige blev utan medalj. Sveriges fyra fel och 225.27 räckte inte idag. Irland knep silvret med ett tidsfel och Belgien tog hem tredjeplatsen på fyra fel och totaltiden 224.32.

– Det var inte riktigt vind i seglen idag. Angelie von Essen kunde ha haft en nolla idag om hon hade haft lite tur och då hade vi varit i omhoppning, säger Lotta Björe.

Sveriges bästa placering i Nations Cup kom 2019 då man slutade trea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.