Henrik von Eckermann var felfri i Barcelona på fredagskvällen. Foto: TT

Sverige klart för finalen i Nations Cup-avgörandet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för söndagens stora final i Nations Cup.

De svenska ekipagen levererade stabil hoppning och slutade på en femte plats.

– Det finns absolut chans för Sverige att ta medalj, säger SVT:s expert Lotta Björe.

På fredagskvällen avgjordes den inledande omgången av Nations Cup-finalen i den 22-gradiga kvällsvärmen i Barcelona. Sverige tog sig till finalhelgen genom en seger i St Gallen i juni, en tiondeplats i franska La Baule och en andraplats i sista deltävlingen i Rotterdam.

Det blev en dramatisk sista omgång där tre av stornationerna föll bort från toppstriden efter flera rivningar. Något som öppnade för Sverige som låg sjua inför den sista omgången. Det blev till slut en femteplats för Sverige.

”Kan inte begära mer”

Först ut i det svenska laget var Henrik von Eckermann och King Edward. Ekipaget som red felfritt genom hela OS i Tokyo i somras.

Felfria var de även idag på den fina tiden 78.26.

– Det var helt perfekt ridet. Man kan inte begära mer än vad hästen gör där, säger SVT:s expert Lotta Björe efter rundan.

Se Eckermanns runda här.

Andra ekipage ut var Rolf-Göran Bengtsson och den tolvårige hingsten Ermindo W som var reservekipage på OS. Ekipaget fick en rivning mot slutet av rundan.

– Ett ganska grovt frambens fel, säger expert Lotta Björe.

Det blev inga fler rivningar men däremot åkte de på ett tids fel för 38 hundradelar på fel sida och stannade därmed på 80.38. Här kan du se rundan.

Sista svenska ekipaget avbröt

Därefter var det dags för Malin Baryard-Johnsson och Indiana som visat på riktigt bra form i de senaste tävlingarna med bland annat en GP-seger under Global Champions Tour-tävlingen i Rom 11 september. Ekipaget levererade en snabb runda men det blev ett tramp i vattnet och därmed fyra fel, tiden blev 78.51. Se ekipagets insats här.

Den sista omgången blev dramatisk. Storbritanniens siste ryttare, veteranen John Whitaker, och Unick Du Francport fick ett stopp som och slutade på tolv fel men de var inte ensamma om att få en tuff avslutning. Riccardo Pisani som var sist ut för Italien fick ett abrupt stopp precis framför ett hinder och det slutade med åtta fel för honom och Chalot. Men ännu jobbigare blev det för Frankrikes sista ekipage Olivier Robert och Vivaldi Des Meneaux som fick totalt 23 fel.

För Sverige var Angelie von Essen på Alcapone des Carmille sist ut. Men ekipaget valde att avbryta efter halva rundan för att spara på krafterna då Sverige redan var klart för söndagens stora final. Sverige stannade därmed på nio fel och en femteplats.

– Det var nog förutbestämt. De kanske bara ville in och hoppa på banan och känna på strålkastarna, säger expert Lotta Björe.

Till slut var det Tyskland som stod som segrare. Hemmanationen Spanien kom tvåa och Nederländerna knep tredjeplatsen.

Finalen sänds 14.50 på söndag i SVT2 och SVT Play.

SE OCKSÅ: Svenskt sensationellt EM-brons (26 september 2021)

Nationerna som är vidare till söndagens final

1. Tyskland

2. Spanien

3. Nederländerna

4. Brasilien

5. Sverige

6. Irland

6. USA

8. Belgien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.