Peder Fredricson ny världsetta Foto: TT

Peder Fredricson ny världsetta

Uppdaterad
Publicerad

Han har strävat och längtat dit länge.

Nu kan Peder Fredricson skriva in ytterligare en milstolpe i sin redan gedigna meritlista – som färsk världsetta på den senaste rankningen.

”Äntligen! Jag kan nästan inte tro att det är sant. Jag har varit nära så många gånger förut. Just nu känns det otroligt skönt”, säger Peder Fredricson till Svenska ridsportförbundet.

Peder Fredricson har tidigare som främst varit tvåa på världsrankingen. När den nya rankingen presenterades i dag tog han som andra svensk i hopphistorien klivet upp som världsetta, efter en framgångsrik sommar med bla dubbla OS-medaljer (guld i lag, silver individuellt), EM-brons individuellt och GP-framgångar i Global Championstour.

”Att bli nummer ett på världsrankningen är ett mål jag satte för några år sedan. Det har känts som att bestiga världens högsta berg och jag har varit nära toppen några gånger, men alltid ramlat ner igen. Därför känns det helt fantastiskt att nu nå hela vägen upp till toppen och sätta flaggan”, säger Fredricson till Svenska ridsportförbundet.

49-årige Fredricson toppar på 3015 poäng och på andra plats ligger tidigare världsettan Daniel Deusser med 2790 poäng.

2012 blev Rolf-Göran Bengtsson historisk som första svensk att bli världsetta i hästhoppning. Bengtsson behöll sedan platsen som världens främste tio månader i följd.

Henrik von Eckermann, OS-guld i lag och 4:a individuellt i Tokyo, är också kvar i toppen av världsrankningen på en åttondeplats.

Arkiv: EM-brons till Fredricson

Världsrankning hoppning , topp tio

1) Peder Fredricson, Sverige, 3 015 poäng

2) Daniel Deusser, Tyskland, 2 790

3) Martin Fuchs, Schweiz, 2 718

4) Scott Brash, Storbritannien, 2 510

5) Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, 2 480

6) Steve Guerdat, Schweiz, 2 450

7) Ben Maher, Storbritannien, 2 417

8) Henrik von Eckermann, Sverige, 2 405

9) Kent Farrington, USA, 2 383

10) Jérôme Guery, Belgien, 2 285

Fullständig världsranking

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.