Foto: Bildbyrån

Peder Fredricson om rädslan att jaga framgång: ”Aldrig nöjd”

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson har redan i SVT:s Skavlan sagt att han siktar på att bli nummer ett i världen. I SVT:s intervjuprogram ”Min sanning” utvecklar Fredricson, som just nu är femma på världsrankningen, om målet – och rädslan kring det.– Det är en annan sida som kommer fram. Och jag vet inte om det är en så bra sida, säger han.

På söndagen var Peder Fredricson gäst i intervjuprogrammet ”Min sanning”, som sänds i SVT2.

Där öppnar världsstjärnan upp om det nya målet – att bli nummer ett i världen.

– Det är klart att är man topp tio på världsrankningen vore det konstigt om man inte ville komma uppåt, säger han.

Men Fredricson har dubbla känslor kring detta.

– Det är också en farlig målsättning att sätta, det kan lätt bli som en förbannelse, att man måste bli nummer ett. Det innebär ju också att man nästan aldrig blir nöjd heller, säger han.

Vidare berättar han att han tidigare inte varit så tävlingsinriktad, utan att den jakten kommit sent för honom.

– Jag vill utveckla mig själv, mina hästar, göra så bra jag kan. Det har räckt till en viss placering, men jag har inte tävlat så mycket mot andra. Det är ett rätt behagligt sätt att tävla, säger Fredricson och fortsätter:

– Men när man börjar tävla mot andra och jaga rankningspoäng är det en annan sida som kommer fram. Och jag vet inte om det är en så bra sida. 

På frågan om det är en realistisk målsättning svarar Fredricson:

– Det är det jag inte vet. Helt ärligt. För jag har aldrig varit där. Jag vet inte ens om jag vill sätta det som mål, jag har ju det, men det kan också bli som en förbannelse.

Han liknar att bli etta som att vandra uppför ett högt berg och komma till toppen och sätta en flagga där.

– Det hade varit en fantastisk grej, men sen finns det bara en väg därifrån. Antingen cirkulerar man runt tills man får slut på syre, men det finns bara en väg och det är nedåt, säger Fredricson och lägger skrattande till:

– Det kanske är lika bra att vända och klättra ner på en gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.