Peder Fredricson och All In. Foto: Bildbyrån

Ryttarstjärnorna till Stockholm – SVT sänder Global Champions Tour

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin kommer den internationella ridtävlingen Global Champions Tour till Stockholm. SVT sänder från den individuella Grand Prix-klassen och laghoppningen 14 till 16 juni.

Den internationella hopptävlingen Longines Global Champions Tour (LGCT) är mycket prestigefull och den mest penningstinna tävlingsserien och riktar sig till världens högst rankade ryttare. Serien grundades 2006 av nederländska olympiamästaren Jan Tops och arrangeras i anrika storstadsmiljöer som Mexico City, Monaco, Shanghai, Paris och Doha. Nu har turen kommit till Stockholm och Stockholm Stadion.

– Sverige har ett bra rykte internationellt, så intresset har varit stort både hos ryttare och publik. Jag tror många ser fram emot att se ridsport på Stadion igen, säger tävlingsledare Sara Johansson till SVT Sport.

I Stockholm har man valt att bredda konceptet till att bli Stockholm Horse Week, ett fyra dagar långt tävlingsarrangemang mellan 13-16 juni. Där ingår förutom de femstjärniga internationalla hoppklasserna även dressyr, nationell hoppning och U25-klasser i både hoppning och dressyr.

– Sverige är en stark dressyrnation, så det känns kul att få en bredd i programmet. Dressyren blir ett bra komplement till den femstjärniga hoppningen, säger Sara Johansson.

Den totala summan prispengar, alla klasser inräknade, ligger på 9,3 miljoner kronor. Den största andelen, 7,5 miljoner kronor, går till LGCT-hoppningen. Exakt vilka ryttare som deltar är för tidigt att säga, men det är klart att Peder Fredricson, Evelina Tovek och Malin Baryard-Johnsson kommer representera Sverige i sina respektive lag i GCT, Global Champions League, internationella lagtävlingen.

Totalt arrangeras 20 omgångar av Global Champions Tour/Global Champions League, där Stockholm är omgång nummer åtta.

Så sänder SVT från GCT-tävlingarna i Stockholm:

Fredag 14 juni:

17:15-18:00 SVT1   Hoppning, Global Champions League , lagtävling 1

18:00-20:00 SVT2  

20:00-20:30 SVT24

Lördag 15 juni:

15:30-17:50 SVT1   Hoppning, Global Champions League, lagtävling 2

17:50-18:30 SVT2

19:15-21:45 SVT2   Hoppning, Global Champions Tour Grand Prix, individuelll

Söndag 16 juni:

13:30-16:15 SVT1  Hoppning individuell

Torsdag 13 juni: Internationell dressyr, U25-dressyr, nationell hoppning och warm up-klass.

Fredag 14 juni: Internationell dressyr, clinic/show, U25-hoppning, internationell hoppning 1,45 samt första rundan av Global Champions League, tidshoppning 1,50. 

Lördag 15 juni: U25-dressyr, internationell dressyr kür, clinic/show, internationell tidshoppning och andra rundan av Global Champions League, samt Longines Global Champions Tour Grand Prix 1,60.

Söndag 16 juni: U25-hoppning, internationell tidshoppning 1,45, internationell hoppning 1,55.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.