Rejäla utmaningar väntar svenskarna

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att krävas väl förberedda svenska ekipage inför lördagens terrängritt på EM i polska Strzegom. Banan innehåller alla de utmaningar man kan förvänta sig av en mästerskapsbana; smala hinder, svåra linjer, flera kombinationer och stora hinder.

– Det är mycket som händer och det händer väldigt snabbt. Man måste vara vaken från början, säger förbundskapten Fredrik Bergendorf till SVT Sport.

Banan karaktäriseras av smala hinder och svåra linjer och det kommer att kräva fokuserade ryttare med skarpa sinnen. Flera ryttare har påpekat vikten av att få en bra rytm direkt från start eftersom de möter en av banans största svårighet redan på hinder nummer 4.

– Det är väldigt viktigt med en vältränad häst som förstår precis vad den ska göra och att kommunikationen mellan häst och ryttare fungerar, säger Bergendorf till SVT Sport.

Planen är viktigt

Ryttarna har gått banan till fots mellan tre och fem gånger för att bestämma sig för vilka vägval som passar deras hästar och dem själva. Det finns alternativa vägar genom hindren som tar längre tid men som är lite lättare. Tar man den lättare vägen riskerar man mindre men får jobba ännu hårdare för att klara sig utan tidsfel.

– Jag tror att det blir svårt att . Det gäller att hitta rytmen redan från början och hitta kortaste vägen i största möjliga utsträckning, säger fredrik Bergendorf till SVT Sport.

– Det gäller att hålla tempot hela tiden över de större och mer lätthoppade hindren, och det gäller precis direkt från att man går ut från startboxen, säger förbundskaptenen Bergendorf till SVT Sport.

Det här väntar på terrängbanan

Ryttarna ska ta sig an 5,7 kilometer som innehåller trettio hinder och totalt 41 språng. För att undvika tidsfel måste de hålla ett tempo av 570 m/minut. Tempot antas bli extra utslagsgivande på det här mästerskapet eftersom det är många hinder på en i sammanhanget kort bana, den hade kunnat vara 1,4 kilometer längre enligt reglerna. Ett större antal hinder innebär att det blir svårare att hålla det tempot som krävs, eftersom ryttarna måste anpassa farten till de hinder de möter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.