Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guldlaget med Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann. Foto: Bildbyrån

Historiskt lagguld i ridsport-VM till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Jens Fredricson red som tredje svenska ryttare felfritt och avgjorde VM-finalen för Sverige som tog det första lag-guldet i historien efter två silver tidigare.

– Jag tänkte bara att jag skulle göra min runda och tänkte inte så mycket på laget, har det hänt? frågar sig Jens Fredricson.

Därmed behövde man inte vänta in stjärnan Peder Fredricson som var avslutande svenska ryttare. Med guldet klart gjorde den mer kände brodern en misslyckad hoppning, tolv fel efter tre rivningar. Individuellt rasade han från tredje till 27:e plats och får inte ens hoppa på söndag.

– Det här är för otroligt för att vara sant. När avgjorde man en lagtävling innan den sista ryttaren? Helt otroligt, vilken kyla, vilken hoppning, fantastiskt, ubrister SVT Sports expert Lotta Björe efter den spännande hoppningen i danska Herning.

Jens Fredricson var inte med i det lag som tog OS-guld i Tokyo förra året. Övriga i laget: Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnsson och Peder Fredricson följde upp OS-guldet förra året med samma valör i VM.

von Eckermann felfri trots skrämd häst

Henrik von Eckermann inledde och red felfritt på tiden 79,80 efter dramatik inför hoppningen. Hästen King Edward blev störd av publiken, applåderna och ljuset i arenan. Ett av hindren touchades men låg kvar.

– Han var lite stressad i början och jag försökte lugna ner men inte för mycket eftersom det var press med tiden. Jag hade lite tur på mitten i en trekombination men det kanske är det som vi behöver i dag, säger von Eckermann till SVT Sport.

– Det är helt galet. Vilken fantastisk start. Han banar väg för Sverige i kväll, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

Kan även bli medalj individuellt

Inför kvällens hoppning låg von Eckermann på fjärde plats individuellt och är på rätt väg för att kunna ta en egen medalj också. De 25 bästa efter i kväll går vidare till söndagens runda.

Andra svenska deltagare var Malin Baryard-Johnsson med Indiana som rev ett hinder och fick fyra fel.  Inför finalen var förutsättningarna att tre felfria svenska hoppningar skulle räcka till guld. Men efter många rivningar hos konkurrenterna var det klart redan efter tre ryttare trots fyra fel, en rivning, hos Baryard-Johnsson.

Sverige hade aldrig tidigare vunnit VM-guld i lagtävling. 2018 i USA och 2002 i Spanien blev det svenska silvermedaljer. Nederländerna tog silvret före Storbritannien på bronsplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.