Stephanie Holmén på Flips Little Sparrow. Foto: Bildbyrån

Ridsport-EM 2021 ställs in

Uppdaterad
Publicerad
Det blir inget ridsport-EM för de som tävlar i olympiska discipliner nästa år.
I dag meddelade det internationella ridsportförbundet att mästerskapet ställs in.
Anledningen: OS-flytten.
– Det är inte möjligt att hålla dessa viktiga tävlingar så nära OS och Paralympics, säger förbundets generalsekreterare Sabrina Ibáñez.

Tanken var att den ungerska huvudstaden Budapest skulle arrangera ridsport-EM i Men på fredagskvällen meddelade alltså Fei (det internationella ridsportförbundet) att mästerskapet ställs in med anledning av att Tokyo-OS flyttats från sommaren 2020 till sommaren 2021. EM skulle ha arrangerats den 23 augusti-5 september. OS ska arrangeras den 23 juli-8 augusti.

– Vi har nått det tråkiga beslutet att det helt enkelt inte är möjligt att hålla dessa viktiga tävlingar så nära OS och Paralympics nästa sommar, säger generalsekreteraren Sabrina Ibáñez.

Dressyrlandslagets förbundskapten Bo Jenå blev inte förvånad när han möttes av beskedet.

– Det går ju inte att köra både OS i Tokyo och ett EM i augusti, de ligger för tätt. Det är en alldeles för stor grej med att ta sig till Tokyo och förberedelserna innan. Det är ju samma hästar som ska köra EM och Tokyo samma år, och det är alldeles för mycket för hästarna att köra två mästerskap samma år, säger han till SVT Sport.

”En fruktansvärd besvikelse”

Det är dock enbart för de olympiska disciplinerna som mästerskapet ställs in, alltså dressyr, hoppning och paradressyr. EM i voltige och sportkörning kommer ändå att avgöras i Budapest.

– Det är en fruktansvärd besvikelse att tappa dessa mästerskap från 2021 års kalender, men vi kommer fortsätta att stötta Budapest med deras dubbla Europamästerskap, säger Sabrina Ibáñez.

Budapest har nu framfört ett önskemål om att få arrangera EM 2023. Fei meddelar i pressmeddelandet att de ska diskutera det på ett möte 23-25 juni.

KLIPP: Fredricson om stjärnhästen: ”OS nästa år är för långt fram” (4 april)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredricson om stjärnhästen: ”OS nästa år är för långt fram” Foto: SVT/Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer