Foto: Bildbyrån

Guide: Så sänder SVT från dressyr-EM

Uppdaterad
Publicerad

Fyra svenskar varav två mästerskapsdebutanter tävlar i dressyr i Hagen, Tyskland.

SVT Sport sänder tävlingarna från onsdag och expert Gunilla Byström tror att Sverige kan nå en topp 5-placering i lagtävlingen men inte utmana om medaljer.

– Lagmässigt är Sveriges bästa chans, säger hon.

Vad och när

Dressyr-EM i Hagen, Tyskland. 7 september-11 september.

Tv

Tävlingarna börjar på tisdag. SVT börjar sända på onsdag.

Onsdag 8/9

Grand Prix lagtävling

08.25-11.30 SVT Play

09.30-11.30 och 12.10-15.45 SVT1

Torsdag 9/9

Grand Prix special

16.50-23.15 SVT Play

20.00-23.15 SVT24

Lördag 11/9

Grand Prix kür

13.00-16.15 SVT Play

14.10-16.15 SVT1

Kommentatorer: AnnaMaria Fredholm och expert Gunilla Byström

Programledare/reporter: Maria Wallberg

Svenskar

Therese Nilshagen – Dante Weltino

Juliette Ramel – Buriel K.H

Jeanna Högberg – Lorenzo

Jacob Nörby Sörensen – Moegelbjergs Romeo

Svenska chanser

Expert Gunilla Byström: – Förväntningar och vad jag tror är att Sverige kan komma topp 5 i lagtävlingen. Lagmässigt är Sveriges bästa chans. Ramel och NIlshagen är mest etablerade, har bäst resultat och är de man kan hoppas mest på. Jag hoppas tre svenskar tar sig till specialen och två till küren.

Kittel saknas

Svenska dressyrstjärnan Patrik Kittel saknas i EM. Kittel och Well Done de la Roche är bäst rankade svenska ekipage men hästen är skadad och missade även OS. Kittels övriga hästar var inte inkvalade i tid till EM och får därför inte starta.

– Annars hade Kittel fått en plats alla dagar i veckan. Han har två fantastiska hästar som båda hade platsat i laget men det hjälper inte eftersom de inte är inkvalade i tid, säger Byström.

Favoriter

Expert Gunilla Byström: – I lagtävlingen tror jag Tyskland är oslagbara. Ser man på pers på de tre bästa i varje lag är Tyskland en bra bit över de andra lagen. Storbritannien och Danmark kommer efter Tyskland. Om alla rider på pers skulle Sverige kunna bli fyra.

– Individuellt är Tyskland också jättevassa. Jessica von Bredow-Werndl har samma häst hon vann alla klasser med på OS, säger Byström.

Täta mästerskap

Fyra veckor mellan två mästerskap, OS och EM, är ovanligt kort tid. Det påverkar förutsättningarna enligt experten.

– Olika för olika nationer. Flera startar sina OS-hästar och många gör det inte. Hur långt har man behövt transportera hästarna och hur har man tagit resan från Tokyo? Bor man i närheten av Hagen i Tyskland blir inte nästa transport så lång, säger Byström.

Så avgörs dressyr-EM

Lagtävlingen rids i Grand Prix.

30 bästa ekipagen möts individuellt i Grand Prix Special och därifrån går 15 ekipage vidare till Grand Prix Kür.

Tre medaljer delas ut totalt, i lag, special och kür. I de individuella klasserna börjar ryttarna om på noll, inga poäng tas med.

Källa: Svenska ridsportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.