Foto: Bildbyrån

Ryttarna som gör upp om EM-medaljerna

Uppdaterad
Publicerad

Det verkliga kraftprovet väntar. Söndagens individuella final avgörs över två tuffa rundor. Vilka hästar har tillräcklig ork, vilka ryttare håller nerverna i styr?

Här är de på förhand vassaste ekipagen i kampen om medaljerna. 

+ Jens Fredricson, Sverige på Markan Cosmopolit 

Världscuptrea 2022, VM-guld i lag samma år och färsk lagmästare i Milano. På ”Cosmo” har Fredricson levererat enligt plan hittills, precis som på VM förra året. I den andra finalomgången i Herning gick det mesta fel. Frågan är nu, ett år senare: Har han lärt sig läxan? Om så kan 55-åringen få fira sin största framgång i karriären. 

Position inför första finalomgången: I ledning på 0,00 fel. 

+ Steve Guerdat, Schweiz på Dynamix de Belheme 

OS-vinnaren från London 2012 har dansat över hindren hittills. Guerdats tioåriga sto har sett oförskämt fräsch ut. Den förre världsettan låter efter varje runda hästen beta lite i det tjocka gräset. Hög guldfaktor på det här ekipaget. 

Position inför första finalomgången: Tvåa på 0,43 fel. 

+ Philipp Weishaupt, Tyskland på Zineday 

En av av förhandsfavoriterna och tyskarnas stora hopp sedan Marcus Ehning var tvungen att stryka sig med Stargold. Nedslaget i den andra omgången kan bli kostsamt 

Position inför första finalomgången: Sexa på 4,31. 

+ Julien Epaillard, Frankrike på Dubai du Cedre 

Epaillard har vunnit flera GP-hoppningar på det tioåriga stoet i år, men hästen mästerskapsdebuterar. Frågetecken för om den klarar att gå fem tuffa rundor på lika många dagar. 

Position inför första finalomgången: Sjua på 4,61. 

+ Ben Maher, Storbritannien på Faltic. 

Engelsmannen snuvade Peder Fredricson på OS-guldet i Tokyo och har allt vad som krävs av en ryttare på högsta nivå. På förstahästen Explosion hade han varit en given guldkandidat. Faltic har inte samma kapacitet, men ekipaget kom femma i VM förra året. 

Position inför första finalomgången: Femma på 3,13. 

+ Olivier Perreau, Frankrike på Dorai d'Aiguilly 

Drog på sig ett tidsfel i fredags, men har ridit felfritt hittills och är en outsider. 

Position inför första finalomgången: Fyra på 2,79. 

+ Michael Duffy, Irland på Cinca 

Nytt ekipage för i år och som tagit några topp 3-placeringar på höga höjder. Går in i den första finalomgången utan rivningar. 

Position inför första finalomgången: Trea på 2,18. 

+ Henrik von Eckermann, Sverige, på Iliana 

Stoet gör sitt första mästerskap när världsettan vilar King Edward. Trots rivningen på sista hindret i fredags har von Eckermann fått de svar han ville ha inför framtiden. Han tror dock inte på medalj, men blir det felfritt på söndag kan det räcka till en sådan. 

Position inför första finalomgången: Åtta på 4,70. 

Den individuella finalen avgörs i två omgångar. Av de 25 ekipagen i första omgången går de tolv bästa vidare till den andra. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.