Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk landslagsryttare avstängd – misstänks för sexuella trakasserier och övergrepp Foto: Bildbyrån

Svensk landslagsryttare avstängd – misstänks för sexuella trakasserier och övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella ridsportförbundet, FEI, har stängt av en svensk ryttare som uppges ha brutit mot policyn rörande sexuella trakasserier och psykiska övergrepp. Det svenska Ridsportförbundet stoppar dessutom ryttaren från landslaget.

”Jag kan vidimera att jag är tillfälligt avstängd av FEI sedan den 5 september 2022. Jag har dock ännu inte tagit del av underlagen som beslutet grundats på”, skriver ryttaren i ett sms till SVT Sport.

FEI skriver i sitt beslut att ryttaren uppges ha brutit mot policyn rörande sexuella trakasserier och psykiska övergrepp.

”Jag kan vidimera att jag är tillfälligt avstängd av FEI sedan den 5 september 2022. Jag har dock ännu inte tagit del av underlagen som beslutet grundats på. Med respekt för pågående process och min personliga integritet vill jag därför inte kommentera mer än så i nuläget”, skriver ryttaren i ett sms till SVT Sport.

Ryttaren är tills vidare avstängd från att både delta och närvara vid tävlingar eller event godkända eller arrangerade av FEI eller nationella ridsportförbund. Enligt FEI motiverar ryttarens beteendet en avstängning i två år och ett bötesbelopp på 3000 schweiziska franc, drygt 33 000 kronor.

Ryttaren kan överklaga beslutet till FEI-tribunalen senast den 15 september.

”Svenska Ridsportförbundet har precis nåtts av detta besked och ser nu över vilka konsekvenser detta får. Ryttaren är med omedelbar verkan borttagen från landslaget”, meddelar det svenska förbundet.

SVT Sport söker det svenska Ridsportförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.