Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Svenska Ridsportförbundet har fått anmälningar mot landslagsryttaren

Uppdaterad
Publicerad

I dag stängde det internationella ridsportförbundet av en svensk landslagsryttare mot bakgrund av sexuella trakasserier och psykiska övergrepp. Sedan tidigare finns det även anmälningar till det svenska Ridsportförbundet.

– Vi har fått in anmälningar även till oss, så vi har en utredning som pågår jämte FEI:s, säger sportchef Andrea Barth till SVT Sport.

I beslutet som det internationella ridsportförbundet, FEI, skickade till det svenska förbundet i går står det att ryttaren har brutit mot policyn rörande sexuella trakasserier och psykiska övergrepp.

Hos svenska Ridsportförbundet var anklagelserna redan kända och man har nu stoppat ryttaren från landslagsuppdrag.

– Vi har fått in anmälningar även till oss så vi har en pågående utredning hos oss som pågår jämte FEI:s, säger sportchef Andrea Barth.

Hur går den just nu?

– Den pågår i vårt juridiska utskott och jag sitter inte med där. Jag kan inte yttra mig om hur det ser ut eller vad som kommer komma ut av utredningen. Utan det får vi se när det dyker upp.

Barth berättar att det har kommit fler än en anmälan och att utredningen har pågått ”under sommaren”.

– Vi ser väldigt allvarligt på de här händelserna och det gör FEI också. Sedan får vi se om ryttaren väljer att överklaga och hur det landar. Det får vi se i framtiden.

Det svenska förbundet har pratat med ryttaren, men vill inte gå in på vad de samtalen har innehållit.

Vad kan du säga om innehållet i anklagelserna?

– Jag går inte in på dem heller. Men det är sådant som vi ser allvarligt på och det finns en pågående utredning, säger Barth som bekräftar att det de känner till har skett i Sverige.

I pressmeddelandet från det svenska förbundet skriver man att man ”ser över vidare åtgärder”. Vad det innebär är i dagsläget oklart.

– Jag vill inte riktigt spekulera i det, utan det här ligger hos det juridiska utskottet. Jag vill inte föregå deras utredning, utan de kommer komma ut med något de landar i så småningom. Vi utgår från att de kommer hantera det skyndsamt.

Varför var er utredning inte klar samtidigt som FEI:s?

– Det beror på att vårt juridiska utskott består av ett gäng advokater som jobbar ideellt. Då beror det på när de har möjlighet att ha sina möten. Det är nog praktiska skäl helt enkelt, säger Barth.

Ryttaren kan överklaga FEI:s beslut fram tills den 15 september.

SVT Sport har pratat med det juridiska utskottets ordförande C-G Leissner som inte ville uttala sig om när första anmälan kom eller hur många anmälningar som har kommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.