Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rolf-Göran Bengtsson med Zuccero. Foto: Bildbyrån

Rolf-Göran Bengtsson får chansen i EM – med nya superhästen

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges genom tiderna främsta ryttare får chansen i hopp-EM i Milano – med karriärens kanske bästa häst.

– Det blir det första mästerskapet för Zuccero, och väldigt viktigt inför OS i Paris, säger Rolf-Göran Bengtsson till SVT Sport.

61-åriga Rolf-Göran Bengtssons nya hopp är en 11-årig hingst vid namn Zuccero, som betecknas som en av världens mest lovande hästar.

– Han är villig att arbeta, han vill ridas och man kan reglera honom ganska lätt. Han är både försiktig och modig, säger Bengtsson, som nu är på väg mot ännu ett EM.

– Jag kanske inte är lika kvick som de unga, men kanske kan jag kompensera det med min erfarenhet, att veta vad som händer i förväg, säger han.

Var femte kugge i laget

Det regnar lagguld över svensk hoppsport: OS 2021, VM 2022, men båda gångerna har Rolf-Göran Bengtsson stått utanför som femte kugge och i praktiken en sorts assisterande förbundskapten, något som han fått stort beröm för.

– De stora tävlingarna inspirerar fortfarande. Det är kul att bygga upp något med den här hästen. Hur långt kan vi komma?

Nyckeln till framgång heter Zuccero, och kan vara den mest talangfulla häst som Rolf-Göran Bengtsson har ridit. I fjärran hägrar också en OS-start i Paris nästa år, där legendaren kan bli en av Sveriges äldsta olympier någonsin.

– Det blir det första mästerskapet för Zuccero, och väldigt viktigt inför Paris, säger Bengtsson.

Här ser du ett längre reportage med Rolf-Göran Bengtsson >>>

Se EM i SVT Play

Rolf-Göran Bengtssons karriär i korthet

Bengtsson tog OS-silver individuellt år 2008, och hans enda guldmedalj individuellt är från EM 2011 när han nästan var 50 år. Nu får han en ny EM-chans med Zuccero, supertalangen, som har hela hoppvärldens blickar på sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.