Tidigare svenska landslagsryttaren Mathilda Karlsson rider nu för Sri Lanka. Foto: Stefano Grasso/LGCT

Svensk ryttare börjar rida för Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Hon är född på Sri Lanka men redan som bebis adopterades hon och flyttade till Sverige. 34 år senare satsar Mathilda Karlsson på att bli Sri Lankas första OS-ryttare i hoppning.

– Visst känns det samtidigt lite vemodigt på ett sätt, men det här har redan öppnat nya dörrar. Bland annat får jag rida i Falsterbo, säger Mathilda Karlsson till Tidningen Ridsport.

Konkurrensen i Sverige fällde avgörandet. För att uppfylla drömmen om OS i Tokyo 2020 tog hon det stora beslutet att ordna medborgarskap på Sri Lanka och tävla för landet hon föddes i – i stället för att kämpa om en plats i det svenska landslaget. Ett beslut hon inte behövt ångra.

– De är så stolta och glada, och har stöttat mig otroligt mycket. Förbundet har hjälpt mig mycket och utan dem hade hela den här processen med allt pappersarbete och alla översättningar inte gått, säger hon.

”Var inget enkelt beslut att ta”

34-åringen återvände till Sri Lanka för första gången under fjolåret, efter att ha varit bosatt i Tyskland de senaste 15 åren för att kunna satsa hårdare på Global Champions Tour.

–  Jag slogs av vilket vackert land det är, vilka fantastiska människor som lever där och hur deras syn på djur och djurens bästa är. Då kände jag mer tillhörighet och bestämde mig, men det var inget enkelt beslut att ta. Det kändes kanske lite som att jag skulle ta en genväg mot mina drömmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.