Sveriges lag, förutom Peder Fredricson, i Nations Cup. Foto: TT

Svenska laget till Nations Cup klart

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Jönsson har irriterat sig på bilden sedan han såg den i början av veckan.
– Varför sitter det en bild på det holländska laget och inte en bild på en enda svensk?
Det är något han tänker ändra på – genom att bidra till svensk seger i söndagens nationshoppning.

Bland det första Jönsson noterade när han ackrediterade sig till Falsterbos hästshow var bilden på Nederländernas segrande lag förra året.

Något han spontat tog upp på presskonferensen inför Nations Cup.

Vad väckte bilden för känslor hos dig?

– Det väckte känslan att det här går ju inte. Så här ska vi inte ha det. Nåja, skämt åsido, nu vet vi att det åtminstone kommer att sitta en bild på en svensk där efter fredagen, säger Jönsson.

Han syftar på lagkompisen Peder Fredricsons GP-seger. Men Jönsson nöjer sig inte med att se sin gamle klasskompis och ungdomsvän ensam någonstans på väggarna i ackrediteringslokalen vid ridsportarenan.

”Bra lag på pappret”

Där ska han, Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Stephanie Holmén, Douglas Lindelöw och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona synas på ett rejält uppförstorat foto när han kommer tillbaka till hästshowen nästa gång.

– Nu sätter jag press på mig att rida ”nollor”, men vi har ett bra lag på pappret. Får vi till det bör det räcka ganska långt. Det var några år sedan Sverige vann här och det vill vi ändra på, säger Jönsson.

Malin Baryard Johnsson håller med.

– Målet är självklart att vinna. Det är bland det roligaste att vinna nationshoppningen här i Falsterbo, säger hon.

Debut för Holmén

Stephanie Holmén debuterar i nationshoppningen på hemmaplan. Hon är aktuell för EM i Rotterdam i augusti och Falsterbo blir ett tufft test.

– Jag fick beskedet att jag skulle vara med för någon vecka sedan och redan då började det pirra lite i magen. Jag har ridit här två gånger som senior, men inte i laget. Bara det har varit fantastiskt. Jag har suttit bänkad och sett det svenska laget i nationshoppningen. Den stämning det är när de svenska ryttarna rider är... det är något man drömmer om att få uppleva.

– Och i morgon kommer den dagen, säger hon.

Stephanie Holmén stöttar också fullt ut Jönssons strävan efter ett bildbyte.

– Jag håller med honom och vår lagledare Henrik (Ankarcrona) har pikat oss sedan första dagen att den ska bytas ut.

– Det är vi med på allihopa, säger hon.

Fredrik Jönsson på Cold Play, Malin Baryard Johnsson/Indiana, Stephanie Holmén/ Flip's Little Sparrow och Peder Fredricson/All In (troligen) rider för Sverige med Douglas Lindelöw/Cheldon som reserv.

Senast det blev svensk seger i Falsterbos Nations Cup var 2012. Förra året kom det svenska laget trea.

Nederländerna, Italien, Österrike, Schweiz, Frankrike, Danmark och USA utmanar Sverige. USA och Danmark deltar inte i högsta Europadivisionen och tävlar inte om poäng.

Varje deltagande nation tar poäng i fyra deltävlingar. Sverige tog sina första poäng (60) genom femteplatsen i Geesteren i midsommarhelgen. Falsterbo, Hickstead och Dublin är de kommande deltävlingarna där Sverige tar poäng.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer