Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik von Eckermann inleder världscupen utan King Edward. Foto: Bildbyrån

Världsettan Henrik von Eckermann inleder världscupen utan guldhästen

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen sänder SVT Sport årets världscuppremiär i hoppning från Oslo och världsmästaren Henrik von Eckermann är på plats.

Han siktar på final i april men låter ändå bästa hästen vila från världscupen året ut.

– Det är det pusslet man får göra, se vilka tävlingar som passar, säger han till SVT Sport.

Finalen i världscupen går i Omaha, USA, i april och dit siktar Henrik von Eckermann.

– Självklart är det mitt mål, jag ska jaga så mycket poäng som möjligt.

I stallet har han hästen som av många anses vara bäst i världen just nu; King Edward. Tillsammans vann de dubbla VM-guld i augusti och kommer också att göra bland annat superfinalen på Global Champions Tour näst sista helgen i november.

Dröjer för King Edward

Men någon världscup blir det inte förrän efter jul.

– Man kan inte starta hur mycket som helst, man måste se till att de orkar och man får ta hänsyn till många saker när pusslet ska läggas. Det handlar om storlek på arenor, ljudnivåer för en känslig häst och så, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Vid premiären i Oslo blir det Nababette Z eller Hollywood V som får chansen i världscupen.

– Jag tror den här tävlingen kommer att passa dem och de känns i bra form. Vilken av dem det blir jag startar i världscupklassen bestämmer jag så nära inpå som möjligt, det handlar om dagsform.

”Kommer inte bli lätt”

Tävlingarna som King Edward kommer att starta är några av världens mest prestigefulla, men den svenska världsettan tycker att även världscupen har en hög status. 

– Den sviktade lite för några år sedan, nu är den på väg upp. Min bild är att arrangörerna vet att det finns så mycket bra tävlingar idag och den konkurrensen gör att nivån på allt blir bättre, jag tycker att världscupen har lyft sig, säger Henrik von Eckermann.

Vid söndagens premiär ställs han mot ett tufft startfält med bland annat Harrie Smolders, Daniel Duesser , Marlon Modolo Zanotelli och Maikel van der Vleuten som alla är formstarka ekipage från världsrankingens topp tio. 

– Det kommer inte att bli lätt men vi gör ett försök, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport dagen innan premiären för världscuppremiären hösten 2022.

Jens Fredricson, som också ingick i guldlaget från VM, är också han på plats för Sverige, precis som Petronella Andersson.

GUIDE: Världscupen i hoppning: Tävlingskalender och tv-tider

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.