Jens Fredricson & Henrik von Eckermann inleder nu VC-säsongen Foto: TT

Världsmästarna tar sikte på Omaha

Uppdaterad
Publicerad

I helgen inleds värlscupen i hoppning i Oslo. I ett stjärnfyllt startfält finns bland andra två svenska världsmästare som nu inleder jakten på poäng mot en världscupfinal i vår.

– Ett bra startfält, verkligen en kul start för världscupen! Spännande uppstart och många bra mästerskapshästar, säger expert Lotta Björe inför premiären.

Vilka ryttare tävlar för Sverige vid världscupen i Oslo?

Av Sveriges tre ryttare på plats för Oslos världscup är två världsmästare; världsettan Henrik von Eckermann och Jens Fredricson, som säkrade Sveriges VM-guld i Herning. Båda två har tidigare varit på pallen i världscupsammanhang, både vid deltävlingar och i final. De kommer till Oslo med bland andra hästarna Nababette Z och Markan Cosmopolit, samma hästar som var med och bärgade den tungt meriterande lagsegern på Spruce Meadows i Calgary i början på september.

De två storstjärnorna får sällskap av Petronella Andersson som har representerat Sverige i nationshoppningar och också varit topp 10 i världscupen.

Vilka internationella ryttare är på plats?

Tidigare världsettan och mycket formstarka Daniel Deusser, Tyskland, är på plats. Han har radat upp stora GP-segrar under sommaren och höst. Trefaldiga världscupfinalvinnaren Steve Guerdat, Schweiz, finns i startfältet precis som unga brittiska stjärnskotten Lily Attwood och Jack Whitaker. Båda har i år på allvar etablerat sig på högsta nivån genom pallplatser i världscup och på Global Champions Tour. Till det kan också läggas bronsmedaljör-ekipaget från både OS i Tokyo och VM i Herning; Maikel van der Vleuten med Beauville Z N.O.P, och landslagskollegan Harrie Smolders.

Vad tycker expert Lotta Björe?

– Ett bra startfält, verkligen en kul start för världscupen! Spännande uppstart och många bra mästerskapshästar.

Som alltid betyder Oslo Horse Show att utomhussäsongen är över.

– Det är alltid en omställning att gå från utomhus till inomhus, vissa ställer om snabbt och vissa behöver några klasser.

Senast det var världscuphoppning i Oslo blev det svenskt på pallen i form av en tredjeplats till Jens Fredricson och Markan Cosmopolit.

– Vi hoppas så klart att han försvarar sin pallplats, jag är jättespänd på att se honom göra en ny satsning på världscupen. Kul att få lära känna Petronella är ju en väldigt skicklig ryttare, kan rida vilka hästar som helst så det blir kul att se henne igen. Henriks nya hästar också.

I det starka startfältet höjer hon ett varningens finger för ett av hoppningens allra mest välkända namn.

– Harrie Smolders är alltid en favorit för mig, han är alltid vass, oavsett häst och om det gäller inomhus eller utomhus. Han inspirerar och är alltid uppfriskande att se, säger Lotta Björe om ryttaren från Nederländerna som ingick i silverlaget på VM i Herning.

Den kan kännas långt borta men Lotta Björe har redan tankarna på 2023 års världscupfinal i Omaha i april.

– Varje år hoppas man på en bra svensk start och jag måste säga det även i år. En fullträff direkt hoppas ju alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.