Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Världsettan Henrik von Eckermann tävlar i Saudiarabien. Foto: TT

Henrik von Eckermann om Saudibesluten: ”Skulle aldrig åka till Saudiarabien på semester”

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen avgörs den penningstinna hopptouren GCT i Saudiarabiens huvudstad Riyadh – ett land där bristen på mänskliga rättigheter är stor. Det har satt nytt ljus på att FEI har sagt ja till att 2024 års världscupsfinaler i hoppning och dressyr ska gå i Riyadh.

– Hade jag fått välja så kanske den hade legat i en annan del av världen, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

Det var 2019 som FEI, det internationella ridsportförbundet, tog beslutet om världscupfinalen. Sedan dess har debatten kring sportwashing tagit intensiv fart, bland annat i samband med fotbolls-VM i Qatar och den Saudifinansierade LIV-touren i golf.

Hoppningens Global Champions Tour har sedan flera år tillbaka haft en av deltävlingarna i Doha, Qatar, men det är första gången som den nu kommer till Saudiarabien och det gör också världscupfrågan aktuell på nytt.

– Det är en jättesvår fråga, jättesvår. Detta är ju mitt jobb. Jag skulle aldrig åka till Saudiarabien på semester. Detta är en tävling i serier jag rider och nu den här veckan går en av deltävlingarna, avslutningen, i Riyadh. Då har jag har ett ansvar mot mitt lag som jag jobbar med exempelvis, säger världsettan Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Världscupfinal i USA 2023

Nästa år avgörs världscupfinalen i Omaha, USA – sedan ska det kvalas om platserna till Riyadh året därefter. Men han har bestämt sig för att åka till Riyadh för säsongsavslutningen på GCT som väntar bakom hörnet.

– Någonstans i slutänden är det alltid en våg man har. Jag har anställda som jag har ansvar för, min familj har jag ansvar för och jag har en verksamhet där månadskostnaden är väldigt hög. De faktorerna väger tyngre för mig, tyngre än vad jag tror att skillnaden gör om jag inte åker dit, säger von Eckermann.

Han ser också att det finns omständigheter inom ridsporten som kan göra skillnad.

– I vår sport tävlar ju både kvinnor och män, det är ju en bra sak, att vi kan visa lika villkor på det viset. Och också vad gäller welfare för hästarna finns det ett värde, för vi är långt före vad gäller hästkultur.

FEI: Ingen oro för sportswashing

Internationella ridsportförbundet, FEI, svarar i ett mail till SVT Sport att Saudiarabien inför 2024 års final var enda kandidat som arrangör. Någon oro för sportswashing ska inte ha funnits när finalbeslutet togs 2019 eftersom Saudiarabien enligt FEI är en väl förankrad ridsportnation. FEI stöttar mångfald, inkludering och jämställdhet och skriver i sitt svar att de ska jobba tätt ihop med arrangören för att leverera en final som möter FEI:s värderingar.

I helgens GCT-tävlingar i Riyadh tävlar ytterligare fyra svenska ryttare; Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Evelina Tovek och Linda Heed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.