Svenska förbundet vill behålla hästhoppningen i modern femkamp. Foto: Bildbyrån

Vill behålla hästhoppningen – har överklagat till Cas

Uppdaterad
Publicerad

Hästhoppningen plockas bort från modern femkamp.

Nu har svenska förbundet överklagat beslutet till idrottens skiljedomstol, Cas.

I början på november kom beskedet att hästhoppningen plockas bort från den moderna femkampen efter OS i Paris 2024. Det svenska förbundet är kritiska till beslutet och har tidigare skrivit ett öppet brev till UIPM, internationella förbundet i modern femkamp, där man protesterar mot tillvägagångssättet i beslutstagningen och uttrycker en oro kring att moderna femkampen ska försvinna helt från OS-programmet.

Det svenska förbundet har nu även vidtagit ytterligare åtgärder mot UIPM:s beslut.  

– Vi har överklagat till Cas, idrottens högsta skiljenämnd, och där har vi inte fått någon respons än, säger förbundets ordförande Bengt Jönsson till SVT Sport.

– Vi har ju i Sverige under lång tid jobbat för att femkampen ska utvecklas och att ridningen naturligtvis ska vara kvar men att man ska jobba med god hästhållning och utbilda både ryttare och ledare och så vidare just i ridmomentet för att säkerställa att det blir bra. Så det har varit den svenska linjen länge. 

Vad hästhoppningen kommer ersättas med är fortfarande oklart.

– Vi vet ingenting om det än och vår position är ju att ridningen ska vara kvar, men att man vidtar de här åtgärderna för att säkerställa att det fungerar på ett bra sätt, avslutar Jönsson.

MER RIDSPORT: Svensk dubbelseger i Grand Prix (28/11)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.