Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik von Eckermann åker till EM utan King Edward. Foto: Bildbyrån/SVT

VM-guldhästen står över – världsettan Henrik von Eckermann siktar på EM med ny häst

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann låter King Edward vila från EM 2023 och siktar istället på att rida Iliana på höstens Europamästerskap.

– Målet är att se om jag kan boxa mig in i laget med den hästen istället, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

King Edward vann dubbla VM-guld 2022, har vunnit två världscupdeltävlingar den här säsongen och är världens just nu bästa hopphäst.

Men för honom är världscupfinalen i april, det som ridsportvärlden ser som ett inomhus-VM, årets stora mål. Tävlingarna han gör efter det är en del av den större och ännu längre planen fram mot OS 2024 – och där ingår inte EM i Milano 2023.

– Efter världscupfinalen får han lite vila och sedan gör han några utomhustävlingar som jag kommer att plocka, sedan börjar han ladda för ett längre mål 2024, säger världsettan Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Och det är också i högsta grad med de olympiska spelen i tankarna som Henrik von Eckermann väljer att matcha Iliana mot EM.

– Hon har så stor potential och skulle något hända med King Edward så skulle hon kunna steppa in i Paris, då är det otroligt viktigt att ha ett mästerskap som erfarenhet, säger Henrik von Eckermann.

Vad säger förbundskapten Henrik Ankarcrona om att det inte blir någon King Edward på årets EM?

– Vi har en jättebra relation så det är inget problem med det, säger von Eckermann.

EM i Milano avgörs i skarven mellan augusti och september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.