Simordföranden om slöjuttalandet: ”Vi behöver diskutera de här frågorna”

Uppdaterad
Publicerad

Simförbundets ordförande Ulla Gustavsson står fast vid sitt uttalande kring idrottande barn med slöja.

– Det har varit många som hört av sig med positiva kommentarer. Frågan känns tabubelagd. Det handlar visst mer om religion än om idrott och det är en svår fråga, säger Ulla Gustavsson till SVT Sport.

Det var när ett distriktsförbund, med mål att inkludera fler barn och ungdomar i verksamheten, publicerade en bild med en flicka i slöja som sköt luftgevär som Ulla Gustavsson reagerade och gick till attack mot Riksidrottsförbundet.

Först på Facebook, sedan i kommentarer till Aftonbladet som var först att uppmärksamma ”slöjbildbråket”.

Till SVT Sport utvecklar Ulla Gustavsson resonemanget kring religionsfrihet så här:

– Det kan ge felaktiga signaler, slöjan står ju får någonting, är det våra värden? Det är bland annat en sexualisering av kvinnan och nu visas den på små barn och det är det som jag vänder mig emot, säger Gustavsson till SVT Sport.

”Behöver diskutera de här frågorna”

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, håller inte med Gustavsson och senare ikväll ska de mötas i SVT:s Aktuellt.

– Om man kunde ta av sig slöjan i omklädningsrummet då skulle vi inte ha den här frågan. Vi behöver diskutera de här frågorna inom idrottsrörelsen, säger Ulla Gustavsson till SVT Sport.

Med anledning av frågan gällande flickor och slöjbärande inom idrotten publicerade Simförbundet ett uttalande på sin hemsida under tisdagen.

De skriver bland annat: ”Så länge det i samhället inte finns ett förbud mot slöja i skolan för flickor upp till 15 år, så anser vi inte heller att det ska finnas ett förbud mot slöja vid idrottsutövning. För oss är det viktigt att alla barn får plats i vår verksamhet på lika villkor.”

SVT Sport har sökt övriga medlemmar i simförbundets styrelse utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.