Björn Eriksson tror inte att organisationsförändringen i antidopningsarbetet kommer att märkas. Foto: Bildbyrån

RF:s ordförande: Tiden mogen för nationell antidopingorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Wada slog fast att ny världsantidopingkod ska träda kraft 2021.

Det satte press på Riksidrottsförbundet – som nu agerar för att få en fristående nationell antidopingsorganisation.

– Det här är en anpassning till den kod man tagit fram internationellt, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, till SVT Sport.

Att Sverige saknar en fristående nationell antidopingsorganisation har diskuterats tidigare. Den 7 november 2019 beslutade Wada att en ny antidopingkod ska börja gälla från 1 januari 2021.

Världsantidopingkoden innebar nya regler hur dopingarbete ska bedrivas för att man ska godkännas av Wada.

Riksidrottsförbundet tog i dag beslut att få fram en fristående nationell antidopingorganisation, men enligt Björn Eriksson kommer det inte att bli någon större skillnad.

– Det kommer inte märkas alls. Ingen är fristående, utan det är mer en lek med ord. Jag vill egentligen diskutera hur vi bekämpar dopning istället för hur vi ska organisera oss. Det har varit förlamande att Wada inte har haft en kod som varit tydlig, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Vad gäller resurser till antidopningsarbetet så kommer det inte heller att förändras.

– Idag satsar vi 35 miljoner på det och det tycker vi att man ska kunna överföra direkt och sedan är det mer upp till makthavarna om man vill öka det.

Nästa steg är diskutera med regeringen för att slå fast hur den fortsatta processen ska se ut. I ett pressmeddelande från RF skriver organisationen att det ”återstår en del pusselbitar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.