Svenska mästarinnan Lovisa Claesson, i finalen under SM-veckan i Borås.

Svenska medaljhoppet tvingas hem från EM: ”Influensasjuk”

Uppdaterad
Publicerad

När EM i rodd inleds i dag i Glasgow kommer en svensk deltagare saknas. Hoppet i singelsculler, Lovisa Claesson är influensasjuk och har skickats hem.

– Det var tråkigt. Men annars känns det bra här i Skottland, meddelar EM-hoppet Emma Fredh.

Den fem roddare starka truppen i rodd-EM har stora förhoppningar om medaljer.

Men EM-femman från i fjol, Lovisa Claesson, kommer inte att utmana om nya fina placeringar. Under träningslägret i Italien insjuknade hon och förbundsledningen valde att skicka hem henne då hon inte skulle kunna tävla på torsdagen. Så nu är de bara fyra.

EM-veckan

– Det är såklart jättetråkigt, säger PO Claesson, roddens förbundskapten. Men vi hade inget annat val.

Störst chans till medalj under EM har nog ändå regerande Europamästaren Emma Fredh i singelsculler lättvikt som inleder sitt tävlande idag. Målet är att gå vidare till final (som är på söndag) redan i dag, annars finns möjligheter till återkval i morgon.

Emma Fredh tror och hoppas på ny EM-medalj. Foto: TT Bild

Emma satsar på medalj – minst

– Det känns bra och vi har haft ett bra träningsläger i Italien. Målet är att klara försöket bra, säger regerande Europamästaren Emma Fredh till SVT. Målet är medalj, men man vet aldrig riktigt vilka som ställer upp i singel eller dubbel i rodd. Det kan vara olika från mästerskap till mästarskap.

– Det är faktiskt riktigt skönt här i Skottland. Vi tävlar i en liten sjö och det är säkert högst 20 grader i luften här. Riktigt skönt, säger medaljhoppet Fredh.

Anders Backéus från Vaxholm som tävlar i singelsculler är ett annat svenskt EM-hopp och även paret Filip Nilsson och Mattias Johansson, Mölndal, som tävlar i dubbelsculler senare under torsdagseftermiddagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet