Transkvinnor kan förbjudas från damrugby. Foto: Bildbyrån

Transkvinnor kan stoppas från damrugby

Uppdaterad
Publicerad

Internationella rugbyförbundet överväger att förbjuda transkvinnor från damrugby.

Enligt en rapport från förbundet ökar skaderisken kraftigt när en kvinna blir tacklad av en spelare som genomgått manlig pubertet.

Ett historiskt förbud är på gång inom världsrugbyn. Internationella rugyförbundet överväger ett totalförbud för transkvinnor att delta i damrugby. Anledningen är ny forskning som pekar på 20-30% ökad skaderisk när kvinnor blir tacklade av någon som genomgått manlig pubertet. Skulle förbudet gå igenom med förslaget skulle det vara det första av sitt slag inom världsidrotten.

”Lider betydligt större skaderisk”

Enligt ett 38-sidigt dokument från förbundet behåller transkvinnor betydande fysiska övertag gentemot biologiska kvinnor även efter att de tagit läkemedel från att sänka sina testosteronvärden.

”Ciskvinnor (som inte genomgår androgenisering under utvecklingen) som deltar i och mot transkvinnor (som har genomgått androgenisering under utvecklingen) lider betydligt större skaderisk i och med rugbyns kontaktkaraktär”, går att läsa i rapporten enligt The Guardian.

Nuvarande regler kräver att transkvinnor genomgår tolv månaders testosteronsänkande behandling i linje med Internationella Olympiska Kommittén för att delta i matcher.

Enligt förslaget ska transmän få delta i manlig rugby givet att de genomgått en medicinsk utvärdering samt skrivit på ett uttalande där spelaren accepterar de större skaderiskerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.