• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det dramatiska slutet och när Sydafrika fick fira sitt andra raka VM-guld. Foto: Viaplay

Sydafrika världsmästare i rugby – slog Nya Zeeland i dramatisk VM-final

Uppdaterad
Publicerad

Giganternas kamp i VM-finalen.

De båda mesta mästarna, Nya Zeeland och Sydafrika, gjorde upp i Paris och där var det Sydafrika som fick titulera sig som historisk fyrfaldig världsmästare.

Med tre VM-titlar var (från totalt nio mästerskap) stod mycket på spel i lördagkvällens final. Efter en otroligt tajt kamp kunda Sydafrika titulera sig världsmästare. Den här gången innebär det också att de i ensam majestät är mesta mästare med fyra VM-titlar.

Under de första 40 minuterna var det en väldigt tillknäppt match där båda lagen utbytte straffsparkar och där den regerande mästaren Sydafrika, även kända som Springboks, hade övertaget.

Första röda kortet i en VM-final

In i halvtidsvilan hade de ledning 12-6 och övertag på planen efter att Nya Zeelands lagkapten Sam Cane åkt på rött kort efter en tuff tackling. Det var det första röda kortet i en VM-final någonsin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får Sam Cane tidernas första röda kort i en VM-final. Foto: Viaplay

I andra halvlek var det jagande Nya Zeeland som hade kommandot. De pressade på för att nå Sydafrikas målområde för ett så kallat försök som innebär fem poäng.

Till slut kom de också fram där Beauden Barrett dök in i målområdet för fempoängaren. Men Richie Mo'unga kunde inte sätta den följande målsparken för två poäng så All Blacks låg fortsatt under, 11-12, med cirka 20 minuter kvar att spela.

Med sex minuter kvar hade Jordie Barrett möjlighet att ge Nya Zeeland ledningen med en straffspark, men han brände den.

”Betyder så mycket”

Och missarna visade sig bli för kostsamma för Nya Zeeland, för några fler poäng blev det inte. Sydafrika spelade smart och höll ut hela vägen till sista visslan och tog nytt VM-guld.

– Folk som inte är från Sydafrika förstår inte vad det här betyder. För vårt land betyder det här så mycket. För många är vi det lilla hopp vissa människor har. Det här laget visar vad sydafrikaner kan åstadkomma om vi jobbar tillsammans, säger lagkapten Siya Kolisi efter matchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.