Sydafrika jublar efter poäng i finalen mot England Foto: TT Nyhetsbyrån

Sydafrika världsmästare i rugby: ”Vi spelade för folket”

Uppdaterad
Publicerad

Sydafrika vann VM-finalen mot England med hela 32–12 och kan nu titulera sig världsmästare i rugby.

Landslaget, med smeknamnet Springboks, körde över England i VM-finalen och vann till slut med 32–12. Sydafrika tog därmed sitt tredje VM-guld efter segrar 1995 och 2007.

– Vi har så mycket problem hemma i vårt land, vi lyckades samla oss  och prestera med ett gemensamt mål. Vi spelade för folket hemma i Sydafrika, sa Sydafrikas ”flanker” Siyamthanda Kolisi.

– Vi kanske inte är favoriter, men de här spelarna kommer göra allt för att vinna. Vi vet hur vinsterna 1995 och 2007 lyfte landet, även om det bara var under en kort stund. Vi vill ge Sydafrika samma upplevelse en gång till, sade förbundskapten Rassie Erasmus inför finalen.

England var förhandsfavorit och på väg fram till finalen i Yokohama, Japan, besegrades Nya Zeeland – de före detta mästarnas första VM-förlust sedan 2007.

– Vi började inte bra idag men jag är väldigt stolt över laget. Sydafrika spelade väldigt bra idag, sa Englands Owen Farell efter matchen.

Handre Pollard var en av hjältarna bakom Sydafrikas seger. Han gjorde fyra målsparkar i den första halvleken och gav sitt lag en 12-6-ledning efter första halvleken. När sedan England svarade för en hel del misstag i andra halvlek kunde Sydafrika, som spelade med en helt annan pondus än i semifinalen mot Wales, dra ifrån till en komfortabel seger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.