Englands George Kruis Foto: TT

England till final i rugby-VM efter kross

Uppdaterad
Publicerad

England stod för en mäktig prestation när laget besegrade den tvåfaldigt regerande värlsmästaren Nya Zeeland i den första semifinalen i rugby-VM. Bra defensiv blev segerreceptet för engelsmännen som dominerade stora delar av matchen.

Nu väntar antingen Sydafrika eller Wales i final.

Dubbla regerande världsmästaren Nya Zeeland hade inte förlorat en VM-match sedan 2007 och var självklara favoriter inför semifinalmötet i Yokohama, Japan. Mästaren såg dock oväntat svag ut och istället var det engelsmännen som dominerade matchen.

Ett tidigt försök av Manu Tuilagi gav engelsmännen övertaget och i andra halvlek lyckades Nya Zeeland bara med ett försök i jakten på en plats i finalen. När George Ford sedan säkert satte de engelska straffsparkarna så kunde britterna enkelt hålla undan till en komfortabel seger med 19-7.

Wales kan ta historisk finalplats

England som har en VM-titel från 2003 är hittills den enda nationen på det norra halvklotet som lyckats spela hem VM-guldet. Laget var även i final 2007 då det blev förlust mot Sydafrika. För första gången i historien kan det i år bli en final med två lag från det norra halvklotet.  Wales möter i morgon Sydafrika i den andra semifinalen och har då chansen att ta sig till en historisk final. Finalen spelas nästa lördag i Yokohama.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.