Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ovädret Hagibis drog fram över Japan under helgen. Drönarbilder visar de kraftiga översvämningarna som drabbat invånarna. Ett sjukhus i Tokyo är helt evakuerat och översvämmat. Foto: NHKVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftiga översvämningar i tropiska orkanens spår

Uppdaterad
Publicerad

Minst 30 personer har dödats och omkring 200 har skadats sedan den tropiska orkanen Hagibis dragit in över Japan, rapporterar NHK. Delar av Nagano står under vatten sedan floden Chikuma svämmat över, och ett fraktfartyg har sjunkit i Tokyobukten.

Den tropiska orkanen Hagibis beskrivs som den värsta som drabbat Japan på över 60 år. Räddningsinsatser pågår nu i flera delar av landet som drabbats av jordskred och översvämningar. I staden Nagano i centrala Japan har flodvatten forsat in och når upp till andra våningen på vissa bostäder, rapporterar NHK.

Tv-bilder visar hur personer lyfts med helikopter från taken till de översvämmade husen.

Omkring 200 personer uppges ha skadats i ovädret, som nådde Tokyoområdet på lördagen. Fler än sju miljoner människor rekommenderades att evakuera, däribland boende vid Chikumafloden.

– I centrala Tokyo var det helt okej, men utanför och i flodområdena har det varit katastrof, säger Tokyobon Sophia Watanabe till TT på söndagsmorgonen, lokal tid.

Fraktfartyg sjönk

Ovädret drog in Tokyo på lördagskvällen, lokal tid. Watanabe följde utvecklingen via nyhetsrapportering och väderappar.

– Det var obehagligt, man kunde inte gå någonstans, det blåste verkligen rejält. Vi höll oss borta från fönstren, men vi hade tur, säger hon.

Ett Panamaregistrerat fraktfartyg uppges ha sjunkit sent på lördagskvällen i Tokyobukten där det hade legat för ankar. Tre personer räddades enligt kustbevakningen, medan nio personer saknas, enligt Kyodo.

På väg bort

Tåg- och flygtrafik stod till stor del stilla under lördagen, men trafiken har börjat återupptas igen på söndagen, även om hundratals flyg ställdes in även på söndagen, och att Tokyos tunnelbana inledningsvis hölls stängd på söndagsmorgonen.

– Regnmängder utan tidigare motstycke har setts i städer och byar där varningar har utfärdats, sade meteorologen Yasushi Kajiwara enligt AFP.

Enligt den japanska vädermyndigheten är den nu försvagade Hagibis på väg ut över Stilla havet.

Efterdyningarna tvingade dock arrangörerna av rugby-VM att ställa in ytterligare en match, mellan Namibia och Kanada.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer