Foto: Kyodo/TT

Japan rustar för den värsta orkanen på 60 år

Uppdaterad
Publicerad

En person har dödats och fyra skadats när en tornado drog fram i staden Ichihara i Japan, i samband med att stormen Hagibis närmar sig Tokyo.

Ovädret väntas bli det värsta i landet på 60 år.

Hyllorna gapar tomma i matbutikerna i Tokyo. Invånarna har hamstrat mat och tejpat för fönster och dörrar. De väntar nu på det som tros bli den värsta stormen i landet på flera decennier.

Under natten mot lördagen, svensk tid, började regnet ösa ner över Tokyo. I Ichihara, utanför huvudstaden, dog en man och fyra personer skadades när en tornado drog in över området.

Det här är starten på orkanen Hagibis som väntas dra in med full styrka över området senare på lördagsförmiddagen.

Värsta på 60 år

Ovädret väntas föra med sig vindhastigheter på 60 meter per sekund – och regnmängder som inte setts i området sedan det fatala orkanen Ida drog in över landet i september 1958. Den gången dog över 1 200 personer i stormens spår.

Den här gången är landet bättre förberett. Flygplatserna ekar tomma och tåg mellan Tokyo och Nagoya står stilla. Samtidigt har Formel 1-kvalet skjutits fram till söndagen och VM-matcher i rugby har ställts in.

Även Disneyland i Tokyo håller stängt hela dagen. Det har nöjesfältet inte gjort sedan 2011 då en massiv jordbävning, som senare ledde till kärnkraftolyckan i Fukushima, drabbade området.

Hyllorna gapar tomma i matbutikerna i Tokyo efter att invånarna har hamstrat inför orkanen. Foto: Franck Fife/TT

”Ganska apokalyptiskt”

Invånarna i Tokyo har uppmanats att hålla sig inomhus .

– Vi har tejpat alla stora fönster och sett till att vi har mat och vatten hemma, säger Sophia Watanabe, svenska bosatt i Tokyo, till TT.

Hon fortsätter:

– Det var ganska apokalyptiskt i går när jag gick för att handla efter jobbet. Många matvaruaffärer hade slut på vatten och bröd. Det var tomma hyllor i ganska många affärer. Folk har verkligen tagit det här väldigt seriöst och verkar bunkra,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.