Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Duon Vilma Bobeck och Rebecca Netzler försvarade sin andraplats från tidigare och tog silver på 49erFX-VM i Halifax.

Silver till Sverige på seglings-VM i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Svenska duon Vilma Bobeck och Rebecca Netzler försvarade sin andraplats och tog sin första VM-medalj tillsammans, när sista dagens segling i klassen 49erFX avgjordes på kanadensiska östkusten.

– Vi är så stolta över ett silver, vårt första VM. Det är helt sjukt, säger Vilma Bobeck till SVT Sport.

Svenskorna kom aldrig ikapp ledande nederländskorna Odile van Aanholt och Annette Duetz, men behöll sin andraplats genom måndagens medaljrace.

De slutade 21 poäng (134) bakom guldmedaljörerna från Nederländerna (113).

För Vilma Bobeck och Rebecca Netzler, som bara har seglat tillsammans i knappt ett år, var silvret deras första VM-medalj tillsammans.

– Det känns lite overkligt. Det håller på att sjunka in. Vi visste ju redan i går (söndag) att vi hade säkrat medalj och sedan har vi jagat guldet hela dagen. Men vi är otroligt nöjda med ett silver. Det hade nästan inte kunnat gå bättre, säger Rebecca Netzler.

Missade i starten: ”Där försvann våra chanser litegrann”

Ett avgörande moment i medaljracet var det som skedde precis efter starten. 

– Vi lade alla våra kort i starten men det gick inte riktigt hela vägen. Och sedan själva banan, vinden vred och då det blev inga riktiga omkörningstider någonstans. Det blev att lägga sig i led. Våra chanser att segla upp oss försvann där litegrann. 

Ja, vad var det som hände där?

– Vinden vred så mycket så vi klarade inte av att segla över startlinjen. Vinden gick så mycket vänster. Så vi var tvungna att slå i sista sekund och då blir vi väjningsskyldiga mot de som kommer från andra hållet, säger Rebecca Netzler.

– Vår plan var att ge allt där, för vi hade inget att förlora. Men sedan lyckades vi inte genomföra det tekniskt. 

Bidrar med olika erfarenheter

Även Wilma Bobeck grämer sig lite över det sista racet.

– Det är såklart att det känns lite trist att ha förlorat ett guld när vi ändå hade chansen, men vi är så stolta över ett silver tillsammans.

Vad är det som gör er som duo så bra tillsammans?  

– Vi kommer båda med väldigt mycket erfarenhet från våra tidigare besättningar. Och så kompletterar vi varandra väldigt bra och pushar varandra på de områden som vi behöver utveckla.  

På bronsplatsen slutade spanska duon Tamara Echegoyen och Paula Barcelo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.