Anna Lindberg lämnar jobbet som förbundskapten

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lindberg blev i höstas förbundskapten för svensk simhoppning.

Redan nu slutar hon.

Anledningen: Hon tycker inte att hon får rätt förutsättningar att göra jobbet så pass bra som hon vill.

– Det är för många hinder, säger hon till SVT Sport.

Som aktiv simhoppare tog Anna Lindberg inte mindre än sex EM-guld, och deltog i fem OS.

Sedan i höstas har hon varit svensk förbundskapten, men det visade sig bli ett kortvarigt uppdrag. I dag meddelade nämligen det svenska simförbundet att hon kliver av sitt jobb.

– Det jag tror på och det jag står för... Jag kan inte riktigt driva processen i den riktningen just nu och jag är inte beredd att falla in i något annat för att jag ska kunna utföra mitt uppdrag. Då är det bättre för mig att kliva åt sidan, säger hon.

Det tolkar jag som att du vill en sak och några andra på förbundet en annan sak, tolkar jag det rätt då?

– Ja, man kanske inte riktigt drar åt samma håll just nu, och det är en förutsättning. I mitt uppdrag känner jag att jag ska finnas där för att stötta tränare och aktiva med allt för att ge dem bästa möjliga förutsättningar. Det vill jag gärna göra, men då är det viktigt att man kan utföra det uppdraget på det sättet som man önskar, och på det sättet som jag står för enligt mina värdegrunder.

”Är för många hinder”

Anna Lindberg berättar att hon var väldigt motiverad inför sitt nya jobb som förbundskapten, men att det ganska snart blev uppenbart för henne att hon inte skulle kunna utföra jobbet så pass bra som hon ville.

– Det är för många hinder och det blir för svårt och jag känner att jag skulle behöva ta ett sidospår från min personlighet, från min person och det jag står för – och det är jag inte beredd att göra. Jag tror mycket på det jag vill göra, och jag gillar att jobba med positiva människor och jag vill ha en positiv inställning till det vi gör, säger hon, och lägger till:

– Och när det faller redan där, då tycker jag att det blir svårt från början. Just nu behövs det något annat än mig.

När du säger att du behöver ta avsteg från det du tror på, vad menar du då?

– ....(Lång tystnad)... Jag har haft en enda avsikt i mitt uppdrag, och det är att se: Var står vi i dag och vad behöver göras för att vi ska ta nästa steg? Och vi har några steg att ta. Men då gäller det att andra också tycker att det är spännande och intressant och att man vill vara med på tåget.

– Det behövs många olika resurser för att det ska hända. Men det gäller också att man har goda ambitioner och att man vet varför man gör det här.

”Respekterar hennes beslut”

Istället kliver simförbundets sportchef Ulrika Sandmark in som tillförordnad förbundskapten.

Vi ville gärna se att hon stannade på sin post, men respekterar hennes beslut och hoppas att vi kan hitta samarbetsformer framöver där vi inom Svensk Simidrott kan få ta del av hennes kompetens gällande elitidrott och ledarskap, säger hon i ett pressmeddelande.

SVT Sport söker Sandmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.