Maria Meckbachs tips inför tabatapasset

Uppdaterad
Publicerad

I Oseedats tidseffektiva träningspass visar SVT:s tidigare simhoppsexpert Maria Meckbach hur du enkelt kan stärka kroppen på kort tid.

Hon har tävlat för simhopplandslaget i tio år – och hittar flera likheter mellan det och den höginstensiva träning hon kör idag.

– Simhoppsträningen påminner jättemycket om den här typen av höginstensiv träning. Det är en explosiv idrott där du ska göra volter och träna väldigt explosiv styrketräning. Det gör jag nu också.

Hur tränar du idag?

– Jag tränar ju mellan fem till sex dagar i veckan. Då är det tre till fyra pass högintensiva och resten lågintensiva i form av löpning och gymnastik. Om jag kör tre högintensiva träningspass kör jag även ett styrkepass.

Vad är din relation till högintensiv träning?

– Jag föredrar högintensiva träningspass framför lågintensiva för att jag tycker att det ger så mycket. Jag tar ut mig till max och kan känna att jag verkligen har gett allt. Det gillar jag. Men jag blandar och varierar min träning.

Vad ska man tänka på innan man kör ditt Oseedat-pass?

– Att du måste värma upp. Kanske jogga lite på stället inomhus eller jogga några varv utomhus. Tänja lite, göra lite knäböj, värma upp axellederna. Det är bra att känna lite på kroppen för om du inte värmer upp kommer du att få hög puls direkt.

Vad kan man förvänta sig för resultat?

– Om du har lite träningsbakgrund kan du få ut väldigt mycket av det eftersom det är väldigt intensiv träning. Du kommer förbättra din kondition, klara av att hantera mjölksyra på ett bättre sätt, starta en förbränningsprocess. Men det gäller bara om du fortsätter att träna. Det räcker inte det träna en dag utan jag tycker du ska köra tre pass i veckan. Och är du osäker på någon övning? Lär dig det tekniska först. Men tabata är bra för att du kan vara väldigt otränad och väldigt vältränad och köra samma sak.

Maria Meckbach har vunnit flera SM- och NM-guld och tävlat för det svenska simhopplandslaget i tio år. Hon har jobbat som idrottslärare, simhoppsexpert på SVT Sport och är utbildad vid Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) till idrottslärare och tränare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.