Emma Gullstrand efter genombrottet: ”Jag kände att det blev stress och press”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka går simhopparen Emma Gullstrand in i sim-VM i Budapest.

Efter förra årets genombrott har hon fått jobba med att hitta rätt nivå på förväntningarna.

– Jag har tagit bort alla mål med resultat för att ta bort stressen, säger hon till SVT Sport.

Hon slog igenom stort under 2021 genom att ta brons på EM. Medaljen var svenskt simhopps första sedan 2012 och genom det resultatet kvalade hon sedan in till OS i Tokyo.

Väl där så missade hon final med minsta möjliga marginal.

– Jag hade ingen aning om var jag var någonstans, jag hade superkul. När jag insåg att jag var så nära och snubblade på målsnöret tänkte jag att det händer av en anledning, säger Emma Gullstrand, som hoppar på en och tre meters höjd, till SVT Sport.

”Blev stress och press”

När det sedan var dags att starta en ny säsong hade hon svårt med motivationen när så stora mål varit uppfyllda på kort tid.

Och när sedan nya mästerskap närmade sig, under 2022 väntar nu VM och sedan också EM, kände hon av pressen efter förra årets fina resultat.

– Det blir lätt att man tänker att folk tror ”hon har varit på OS och är jättebra”. Men så tänker de kanske inte, men man själv tror det. Jag kände att det blev stress och press.

”Har lagt alla prestationsmål bakom mig”

Hon beskriver vägen mot en internationell idrottskarriär lite som en berg-och dalbana.

– Den är inte spikrak, det är den inte. Det är många upp och ner och många berg man ska klättra över, säger Gullstrand.

Sedan i februari bor och tränar hon i USA på Miami University i Florida. Tillsammans med tränarna där och svenska tränaren Brian Bungum backade hon bandet för att hitta rätt känsla inför VM.

– Jag har lagt alla prestationsmål bakom mig. Nu fokuserar jag på mina hopp, på detaljerna och förändringarna jag har gjort och på att göra allt så bra som möjligt.

Och med lite tid kvar till VM i Budapest kvar är Emma Gullstrand på rätt väg.

– Jag är lite nervös, men jag tror att det kommer att gå bra, om jag tänker på rätt sätt och tar ett hopp i taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.