Foto: Bildbyrån

Svenska hoppet Gullstrand kan missa EM

Uppdaterad
Publicerad

Emma Gullstrands plan är att tävla i sitt allra första senior-EM i simhopp. Men mästerskapet kan vara i fara. För tidigare i sommar spräckte den unga hopptalangen trumhinnan och är beordrad vila.

– Vi får se om öronen håller, säger Gullstrand Till SVT Sport.

Tanken är att Emma Gullstrand ska göra premiär i senior-EM i Glasgow. Men nu kan alltså den 17-åriga talangen missa sitt första EM då hon av läkare är beordrad vila i sex veckor.

– Jag spräckte trumhinnan dagen innan JVM-tävlingen förra veckan. Nu får jag se om öronen håller. Det hoppas jag verkligen, uppger Gullstrand till SVT Sport innan avfärden till simhopps-EM.

EM-veckan

För att hopparen från Jönköpings Simsällskap ska kunna tävla, har hon sedan olyckan skedde på tävlingen, undvikit att hoppa i vatten. Hon har nu skydd i öronen för att kunna förverkliga drömmen att mästerskapsdebutera redan till veckan som kommer. Fungerar planen kommer JSS-hopparen att tävla i 1-meters svikt och 3-meters svikt. Samt i 3-meters svikt synchro, tillsammans med den betydligt äldre och mer rutinerade hopparen Daniella Nero.

– Jag har utvecklats ganska mycket på 3 meter. Där har jag också haft mest framgångar. Men jag ser mest fram emot 1-meters svikten. Där ska jag eventuellt hoppa ett helt nytt hopp, fortsätter Gullstrand.

Gullstrand är alltså med på resan tillsammans med de övriga i EM-truppen som dagen innan avfärd tränade i Eriksdalshallen i Stockholm.

Den mest rutinerade i truppen är Daniella Nero. Även hon tillhör JSS och har samma tävlingsupplägg som Gullstrand, men kommer också addera syncro mix från 3 meter med Vinko Paradzik.

– 1 meter är min starka gren. Så 1 meter är det jag har förhoppningen att hoppa riktigt bra på. Sen har jag blivit mer stabil på 3 också, säger Nero till SVT Sport.

29-åriga Daniella Nero börjar nu se slutet av sin karriär. Men först ska hon till EM, och sen troligtvis ett mästerskap till. Under sin hoppkarriär har hon själv inspirerats av Anna Lindberg, som tidigare var ett svenskt affischnamn inom simhopp. För att simhoppet ska få sin uppmärksamhet lyfter Nero fram vikten av att duktiga seniorer fortsätter satsa, likt Lindberg och hon själv gjort.

– Det är viktigt att vi får hoppare som fortsätter att satsa upp i åldrarna så det finns någon att se upp till. Anna Lindberg var en förebild för mig. Hoppas jag också är det för de yngre hopparna idag, avslutar Nero.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet