Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Knape Lindberg slår ifrån sig: ”Har inte varit en tystnadskultur”

Uppdaterad
Publicerad

Ulrika Knape Lindberg vann OS-guld som 17-åring och har i flera årtionden varit frontfigur för svenskt simhopp. I 16 år var hon sportchef och förbundskapten i landslaget. 

Nu kan SVT Sport avslöja att det riktas kritik mot hennes ledarskap i simförbundets interna undersökning. 

– Mitt ledarskap har absolut inte varit perfekt, men att det varit en tystnadskultur tycker jag inte, säger Ulrika Knape Lindberg.

Undersökningen visar att 25 av 32 tränare med erfarenhet av landslaget är missnöjda med hur elitverksamheten har bedrivits och mycket av kritiken riktas mot Ulrika Knape Lindbergs ledarskap.  

SVT Sport har också intervjuat ett flertal personer som svarat på undersökningen och berättar om en stark tystnadskultur och en rädsla för att bli utesluten om man gör fel. Ingen av dem som SVT Sport intervjuat vill ställa upp med namn.  

Ulrika Knape Lindberg känner inte igen sig i anklagelserna som riktas mot henne. Däremot återkommer hon flera gånger i intervjun till att det funnits kritik kopplat till uttagningarna i landslaget.

Hon poängterar att det har funnits klara riktlinjer kring vad som gäller för att bli uttagen.    

– En 12:e plats på EM eller en 16:e plats på VM. Det har både simning och simhoppet haft under många år. Så det är ju egentligen väldigt enkelt. Det har funnits klara regler, säger hon.

Ifrågasätter varför ingen går ut med namn

Ulrika Knape Lindberg ifrågasätter också varför ingen av ledarna SVT Sport har pratat med går ut öppet med sitt namn.    

– Det är ju väldigt svårt när man ska vara anonym. För som sagt, det kanske finns en anledning till att vissa saker har hänt. Och där tycker jag verkligen man spär på tystnadskulturen när allt blir anonymt. Jag har inte med svensk simhoppning att göra längre, jag är borta därifrån. Om de vill ha svar på någonting kan de väl träda fram i så fall, säger hon.    

Men när du tänker tillbaka på din långa tid som förbundskapten och sportchef, kan du förstå någonting i den här kritiken, kan du tänka tillbaka på någon situation där du kan ha varit för hård?     

– (lång tystnad) Rättvis. Så kanske. Det var ingen som bara halkade in på ett bananskal. Utan man har försökt hålla en och samma linje utifrån de uttagningsprinciper som har funnits. Sen att vissa har haft synpunkter på det, det vet jag. Men det är för att man inte nått upp till de uttagningskriterier vi har haft, och då är det klart man blir besviken. Det skulle jag också bli.    

Kopplar kritiken till besvikelse över uttagningar

Jag har ändå pratat med ganska många som känner såhär. Tycker du de varit för känsliga då? Överlag säger de att klimatet har varit hårt, och just att det funnits en tystnadskultur, att de tyckt det varit väldigt jobbigt. Hur kan man uppleva det så olika?    

– Det får stå för dem och vad de tycker. Och jag vet att folk har haft synpunkter på att de inte blivit uttagna. Det vet jag. Och de har varit väldigt irriterade och förbannade på mig för att de inte blivit uttagna.   

Så du tänker att det enbart handlar om uttagningar till landslaget eller till tränar- eller domaruppdrag, den här kritiken?    

– Jag vet inte. Jag har ingen aning. Jag har inte sett inventeringen, jag har inte sett frågorna, jag visste inte om att den här skulle göras när jag slutade. Därför kan jag inte ha några kommentarer när jag inte har en aning.  

Anna Lindberg tog över som förbundskapten

När Ulrika Knape Lindberg lämnade förbundskaptensuppdraget i höstas tog hennes dotter Anna Lindberg över, även hon en framgångsrik simhoppare.  

Fem månader senare, i mars i år, lämnade Anna Lindberg sitt nya jobb som förbundskapten. Hon tyckte inte hon fick rätt förutsättningar för uppdraget, berättade hon efteråt.  

Anna Lindberg var förbundskapten när simförbundets interna undersökningen gjordes. Hon säger till SVT Sport att hon inte har tagit del av resultatet eller haft någon insyn i arbetet. 

”Det hon har gjort är beundransvärt”

När vi berättar för henne om kritiken mot Ulrika Knape Lindbergs ledarskap håller hon inte med.  

– En förbundskapten blir ju tillsatt för att man tycks vara lämpad för sitt uppdrag. Här har vi en person som både har tagit ett OS-guld i sin idrott och jobbat ideellt i sporten i så många år. Jag tycker Ulrika verkligen har inkluderat tränare och ledare på ett sätt som är beundransvärt. Sen kommer ju inte alla vara nöjda.  

Ulrika är din mamma och tidigare tränare, kan du uttala dig neutralt kring hur ledarskapet har upplevts?  

– Nej, det är klart jag inte är helt neutral. Vi är ju familj. Men jag vet också hur hon har jobbat. Jag sitter inte här och uttalar mig som hennes dotter, utan jag uttalar mig utifrån hennes roll som förbundskapten och jobbet hon har utfört. Och där tycker jag det hon har gjort är beundransvärt. 

Hade undersökningen något att göra med att du slutade som förbundskapten?  

– Nej, inte alls, det hade inget med det att göra, säger Anna Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.