Ryan Lochte och Åke Andrén-Sandberg. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Lochte har agerat på ett dumt sätt”

Uppdaterad
Publicerad

”Han har agerat på ett dumt sätt, hade han skött det bättre hade han säkert fått dispens”. Det säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopningkommission, till SVT Sport om Ryan Lochtes dopningsbrott.

33-årige Lochte , som har tagit sex OS-guld, publicerade den 24 maj i år en bild på sociala medier där han genomgick en så kallad infusion, det vill säga tillförde kroppen vätska intravenöst.

Att han stängs i 14 månader för brott mot antidopningsreglerna kan man ha olika åsikter om, tycker Åke Andrén-Sandberg.

– Många dopningsregler är bra och en del är mindre bra. Både du och jag kan ju säga att detta inte var så farligt gjort, men han har ju brutit mot regelverket och ska straffas, säger dopingkommisionens ordförande till SVT Sport och fortsätter:

– Om man sköter det på ett bra sätt kan man ta vilken infusion som helst. Finns det någon rimlig medicinsk anledning att få dispens skulle ingen kommission säga nej om han hade sökt.

”Astmamedicin och vätsketillförsel är lite strunt i kanten”

Andrén-Sandberg lyfter fram exemplet om att cyklisterna i Tour De France tillåts tillföra kroppen vätska intravenöst. Men det är på grund av de extrema förhållandena som råder uppe i bergen.

– Han har agerat på ett dumt sätt, han kan inte ha sökt eller så var det nåt galet, säger han och tillägger:

– Ur dopningskommissionens perspektiv är saker som astmamedicin och vätsketillförsel lite strunt i kanten. Vi vill åt den tyngre dopningen som bloddopning, anabola steroider och stimulantia av amfetamintyp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.