Foto: Bildbyrån

Simstjärnan Ryan Lochte stängs av – efter dopningsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska simstjärnan Ryan Lochte stängs av i 14 månader för brott mot antidopningsreglerna.

– Jag visste inte om gränsen och därför passerade jag den. Jag och min familj är förkrossad, säger Lochte på en presskonferens.

33-åringen, som har tagit sex OS-guld, publicerade den 24 maj i år en bild på sociala medier där han genomgick en så kallad infusion, det vill säga tillförde kroppen vätska intravenöst.

USA:s antidopningsbyrå Usada utredde händelsen. Det visade sig att preparatet i sig var tillåtet men att Lochte hade mottagit mer än den tillåtna mängden 100 milliliter under en tolvtimmarsperiod. Amerikanen hade inte erforderlig dispens för behandlingen.

”Lochte fick en intravenös behandling med tillåtna medel på en klinik. Under de flesta omständigheter får inte atleter ta emot intravenös behandling om det inte sker i samband med sjukhusbesök eller under de villkor som USADA tillåter – Lochte faller inte in under någon av de kategorierna”, skriver USADA i sitt utlåtande.

”Jag visste inte om gränsen”

Avstängningen räknas från och med den 24 maj och gäller i 14 månader. Därmed missar Lochte nästa års VM i Sydkorea.

– Jag visste inte om gränsen och därför passerade jag den. Jag har aldrig försökt få fördelar gentemot motståndet med otillåtna substanser i kroppen. Även om regeln är ny och därför inte lika känd som andra borde jag veta bättre, säger Lochte på en presskonferens.

”Vet att det låter som ett tufft straff”

På sin webbplats meddelar Usada att Lochte, som ska ha samarbetat fullt ut med antidopningsbyrån under utredningen, accepterar avstängningen.

– Jag och min familj är förkrossad. Jag vet att det låter som ett tufft straff att bli avstängd för något oavsiktligt handling där jag inte satte i mig något som är förbjudet. Men en regel är en regel och jag förstår att det är en teknisk överträdelse och jag måste ta konsekvenserna.

Fortsätter satsa mot OS 2020

Lochte kom tillbaka till tävlandet förra året efter en tio månaders avstängning, efter att han ljugit om att ha blivit rånad i samband med OS i Rio. Han nekades också att tävla i förra årets världsmästerskap i Budapest.

I veckan skulle han ha tävlat i sin kanske största tävling sedan OS i Rio, amerikanska mästerskapen, för att ta sig tillbaka.

– Även om jag inte får tävla kommer jag fortsätta träna varje dag för att kunna representera USA igen. Jag vill inget annat än tävla för mitt land i OS i Tokyo 2020.

Skulle han ta sig dit och och vinna guld skulle han vara den äldsta simmaren att vinna guld på OS.

Lochte har sex OS-guld, 36 VM-guld och fyra världsrekord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.