Bara frisim, inget fjärilsim, för Sarah Sjöström i comebacken efter armbågsskadan från i vintras. Foto: Bildbyrån

Endast frisim för Sarah Sjöström i comebacken – väntar med fjärilsim

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har tidigare varnat för att hennes fjärilsim i OS är i fara efter den olyckliga armbågsskadan från i vintras.

När superstjärnan nu gör comeback i franska Canet 1-2 juni blir det bara i frisim.

– Tränaren Johan Wallberg säger att hon inte vill simma för många sträckor nu första tävlingen och då blir det naturligt att välja frisimmet, säger simförbundets presskontakt Anna Hammar.

Sarah Sjöström berättade tidigare i maj för Radiosporten att det kan bli svårt att försvara OS-guldet på 100 meter fjäril och att fokus just nu är på frisim. Armbågsskadan från halkolyckan i februari har fått extra svåra konsekvenser för just fjärilsimmet.

– Det blir väldigt flängigt och osymetriskt på fjärilsim än så länge. Men jag kan i alla fall börja simma långsamt på träning, men det vinner man ju inga medaljer på, sa hon då till Radiosporten.

– Om jag får fjärilsimmet att funka de här kommande tre veckorna hade det varit fantastiskt.

Men något fjärilsim i comebacken blir det alltså inte.

”Mest skonsamt”

– Tränaren Johan Wallberg säger att hon inte vill simma för många sträckor nu första tävlingen och då blir det naturligt att välja frisimmet, säger simförbundets presskontakt Anna Hammar till SVT Sport.

– Hon börjar med frisim för det är den träningen som hon började med först efter skadan. Det blir mest skonsamt för hennes kropp och armbåge för tillfället och hon stämmer av hur det går.

Sarah Sjöström har en till tävling inplanerad inplanerad, 25-27 juni i Rom, innan OS börjar. 27-åringen har ett träningsprogram hon följer efter armbågsskadan för att återfå rörligheten.

– Hon har följt det programmet från dag ett för så snabb återhämtning som möjligt.

27-åringen är tillsammans med stavhopparen Armand Duplantis och diskuskastaren Daniel Ståhl Sveriges största medaljhopp i OS. I Rio-OS 2016 tog Sjöström, förutom guldet på 100 m fjäril, även silver på 200 m fritt och brons på halva distansen.

KLIPP: Sjöström tillbaka i bassängen – se hela reportaget (2 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.