Michelle Coleman är tacksam över jämställdheten inom simningen. Foto: Bildbyrån

Coleman: ”Simningen är en väldigt jämställd idrott”

Uppdaterad
Publicerad

Inom flera idrotter pågår kampen för jämställd ekonomisk ersättning mellan dam- och herrlandslag. Men simningen sticker ut som ett positivt exempel.

– Simningen är en väldigt jämställd idrott. Det är exakt samma för damer och herrar när det kommer till prispengar på världsmästerskap, säger Michelle Coleman till SVT Sport.

Den ekonomiska ersättningen mellan dam- och herrlandslag inom samma idrott har varit ett hett ämne. Så sent som i juli anmäldes Svenska fotbollförbundet till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

I anmälan stod det att damlandslaget har fler meriter än herrarna men trots det tjänar mindre. Och i mars stämde samtliga 28 spelare i USA:s damlandslag i fotboll sitt förbund för könsdiskriminering.

För två år sedan hotade det amerikanska hockeylandslaget med strejk inför hemma-VM på grund av dåliga förutsättningar.

”Tacksam för det”

Inom simningen är däremot verkligheten en annan, berättar Michelle Coleman.

– Simningen är en väldigt jämställd idrott. Det är exakt samma för damer och herrar när det kommer till prispengar på världsmästerskap och det är jag väldigt tacksam för, säger Michelle Coleman till SVT Sport.

Coleman tror att damernas och herrarnas gemensamma mästerskap kan vara en bidragande orsak till den jämställda ersättningen.

”Skulle kännas surrealistiskt”

– Jag tror det är så eftersom vi tävlar tillsammans, herrarna och damerna är på VM samtidigt, det är inte två olika tävlingar. Jag tror att det bidrar, säger hon och fortsätter:

– Att tänka att det skulle vara annorlunda känns väldigt surrealistiskt. Det skulle kännas skitkonstigt om grabbarna gjorde exakt samma grej men fick dubbelt så mycket betalt.

Hon berättar också att svensk simning skiljer sig från en del andra idrotter när det gäller jämställdhet.

– Inom svensk simning är det ganska annorlunda. Jag tror att det är vi tjejer som tjänar mer än killarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.