Sara Junevik jagar en OS-plats på 100 meter fjäril – i går slog hon personligt rekord men är drygt halvsekunden ifrån kvaltiden. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dubbla svenska segrar i Canet – Junevik vann 50 meter fjäril

Publicerad

Sara Junevik vann 50 meter fjäril under Mare Nostrum-deltävlingen i franska Canet.

– Jättebra, inte alls vad jag förväntade mig. Vi har inte tränat för 50 meter över huvud taget, så förvånande men väldigt kul, säger Sara Junevik till SVT Sport.

Sara Juneviks segrartid 25,74 är tangerat personbästa på 50 fjäril och Louise Hansson kom fyra i samma final på 26,32.

De båda landslagssimmarna stod i går för en dubbel på OS-distansen 100 meter fjärilsim. Hansson vann då på 57,91 och Junevik var tvåa på nytt personligt rekord, 58,44.

– Det var ett väldigt bra lopp, jag använder tävlingen här i Canet som lite förberedelse inför Monaco där tanken är att jag ska försöka komma ned på OS-kvalet.

OS-kvaltiden på 100 meter fjärilsim är 57,92 och gårdagens finallopp ger självförtroende inför nästa helg i Monaco.

– Jag tycker det är ett helt perfekt upplagt lopp och jag känner mig väldigt stark och har mycket motivation och driv till Monaco, vilket jag tror är bra. Sen tycker jag det är så kul att ha Louise bredvid mig. Hon visar exakt vad det är som jag ska till och det är väldigt nyttigt.

Vill kvala till OS

Jakten på ett individuellt OS-kval till Paris 2024 har varit ett mål under lång tid.

– Just nu är jag väldigt lugn. En mycket bättre känsla än vad jag hade inför Swim Open. Vi har gjort ett väldigt bra träningsblock och ändrat om lite i träningen. Det känns väldigt tryggt och det tror jag är väldigt viktigt, säger Junevik och utvecklar sin taktik i jakten på OS-kval:

– Att hitta ett lugn men fortfarande vara väldigt redo. Det är ju något jag verkligen vill och man får inte glömma bort att en vilja kan ge väldigt mycket extra kraft.

Vinst för Hansson

OS-klara Sophie Hansson tog också en seger i kväll i Canet. Hansson vann 50 meter bröstsim på 30,59 – 21 hundradelar före tvåan Skyler Smith. Klara Thormalm blev sexa i finalen med 31,88.

– Jag är nöjd med tiden, inte helt nöjd med utförandet. Jag tycker jag fick en liten miss i starten och tappade en del fart inför loppet, säger Sophie Hansson på svenska simlandslagets Instagram.

Hansson var i går fyra på 100 meter bröstsim, 1.07,16, ynka fem hundradelar från pallen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
MER SIMNING: Summer McIntosh sänkte sitt eget världsrekord på 400 meter medley med nästan en och en halv sekund. Foto: Frank Gunn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.