Sveriges bästa Öppet Vatten-simmare missar mästerskapet: ”Tar hårt”

Togs inte ut till EM – besviken på simförbundet

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har hon blivit utsedd till Sveriges bästa öppet vatten-simmare. Hon har deltagit i EM, VM och var en hårsmån från att kvala in till OS i Rio 2016.

Men något sim-EM i Glasgow i augusti blir det inte för Trelleborgstjejen Ellen Olsson, 23.

– Jag känner mig oerhört besviken över det, säger Ellen Olsson till SVT Sport.

Att vara bäst i Sverige på att simma öppet-vatten räcker inte för att delta i EM i Glasgow som äger rum i början av augusti. Ingen svensk inom grenen Öppet Vatten har blivit uttagen av Svenska simförbundet.

– Mina resultat var tydligen inte tillräckligt bra för att nominera mig, vilket jag känner mig oerhört besviken över. Besviken på förbundet faktiskt, då jag har visat stora framsteg. Det är ledsamt, jag känner att jag och de andra Öppet Vatten-simmarna inte får den uppbackning som vi kanske skulle behöva för att ta nästa steg mot världseliten. Det tar hårt, säger Ellen Olsson.

– Men jag får ta säsongen som den går och försöka bevisa att jag förtjänar egentligen att få vara med på EM, det är det enda jag kan göra, bara bevisa resultat och göra så bra ifrån mig som möjligt, säger Ellen Olsson.

Har du pratat med förbundet om det?

– Jag har nämnt min besvikelse över det, men det är inte att jag haft något möte eller kontakt med dem.

EM i Glasgow i augusti är det sista stora mästerskapet inför OS-kvalet som är på VM nästa år. Ellen Olssons stora mål är just OS 2020 i Tokyo.

– Det är klart att jag vill fortsätta mot OS 2020, det är mitt slutmål. Jag tror och hoppas att jag har en chans att kvala vidare, men då behöver jag stöttning från bland annat förbundet att de tror på en. Även familj och vänner, det är otroligt viktigt, man behöver stöttning. Jag har lagt studier och sånt på håll för att satsa 100 procent för att nå mina mål. Det är här och nu det gäller, jag kan inte göra detta om tio år, säger Ellen Olsson.

Hasse Nilsson är verksamhetsutvecklare för bland annat Öppet Vatten-simning på Svenska Simförbundet och den som ansvarar för uttagningen till EM.

– Vi försöker backa upp våra simmare så gott vi kan. Öppet Vatten är en av fem simidrotter och vi har en budget att utgå ifrån. I slutändan baseras uttagningen på resultat. Jag förstår om man lägger ner sin själ och fritid på sin idrott och sedan om man inte uppnår det, då jag har stor förståelse för att det finns en besvikelse. Ellen är otroligt seriös med sitt idrottande och hon är en riktig jäkla tuffing, säger Hasse Nilsson.

– Till VM 2019 kommer vi ha en tydligare uttagningskriterium så att simmarna vet exakt vad som krävs för att bli nominerade, säger Nilsson.

Finns det ingen symbolik att ta med henne till EM för att visa att man satsar på henne till OS 2020?

– Jo, jag förstår den tanken. Samtidigt vill vi inte heller att det ska vara för enkelt att bli uttagen. Man ska inte komma med hur lätt som helst och kunna byta från bassängsim till Öppet Vatten bara för att det är enklare att bli uttagen, där vill varken vi eller Ellen hamna.

Ellen Olsson satte nytt damrekord i Tjejsimmet i Vansbro i början av juli. Hon simmade in på den nya rekordtiden 10.54 i det 1 000 meter långa loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.