Lars Frölander och Sun Yang. Foto: Bildbyrån

Frölander: ”Jag förstår inte beslutet”

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang stängs av i åtta år.
Trots det blir han inte fråntagen några medaljer.
– Jag tycker det är märkligt, säger SVT:s expert Lars Frölander.

Sun Yang vann dubbla VM-guld på 200- och 400 meter fritt på VM i sydkoreanska Gwangju i somras.

Trots att han i dag blev dömd till åtta års avstängning för dopningsbrott kommer kinesen få behålla sina medaljer.

Det gillar inte SVT Sports simexpert Lars Frölander.

– Han kommer inte bli av med medaljerna och jag tycker det är märkligt. Det här (dopningsbrottet, red. anm) hände ju långt före VM. Jag förstår inte beslutet där. Jag tycker det är givet att han ska bli av med dem. Det borde vara självklart, men jag vet inte hur de resonerat kring det. Att manipulera dopningstester är som att vara dopad och då ska det vara retroaktivt, säger han.

Vad tycker du om straffet i övrigt?

– Jag var väldigt osäker hur långt det skulle bli men jag tyckte att han skulle bli straffad med tanke på hur han hanterade dopningstestet. Hade han gått fri hade jag tyckt det varit ett väldigt farligt prejudikat, att man kan slå sönder sina tester om man inte är nöjd med testpersonalen. Det tyckte jag var väldigt viktigt.

Är du förvånad över strafflängden? Han har ju trots allt inte blivit straffad för att vara dopad.

– Nej, men han har varit straffad tidigare så därav längden tänker jag. Det blir mycket hårdare andra gången och det är helt rätt. Jag har ingenting att säga om det. Det ska vara hård.

Det jag reagerar lite på är att Fina ganska tydligt friar honom i första läget och att Wada måste kliva in. Är inte det lite motsägelsefullt?

– Jo det tycker jag, men jag vet också att högsta ledningen inom Fina har väldigt starka band till de här länderna. Framförallt Kina. Så det finns kanske ett visst intresse att inte fälla honom så hårt. Det finns mycket politik i det där, tyvärr. Därför är det så bra att den här skiljedomstolen finns. Den behövs verkligen.

KLIPP: Sun Yangs dopningsskandal på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sun Yangs dopningsskandal på 60 sekunder Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer