Foto: Bildbyrån/SVT

Frölander om Sjöströms EM: ”Växte genom hela mästerskapet”

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström är tillbaka på allvar.

Och den svenska truppen stod för en hel hög med personliga rekord under kortbane-EM i Kazan.

SVT Sports simexpert Lars Frölander summerade mästerskapet i Sportspegeln, och hur de svenska prestationerna står sig om man blickar fram mot VM i december.

Vad imponeras du mest av med Sarah Sjöström?

– Med tanke på att hon kört ett väldigt tufft program. Hon gör sitt 20:e lopp och sätter personbästa på det. Det är väldigt imponerande, säger Lars Frölander.

– Att hon orkar hålla ihop det hela tiden. Hon simmar bättre och bättre under hela mästerskapet och på slutet hade hon en mycket bättre taktik kring hur hon ska ta sig till final. Jag tycker hon behövde ta det lite lugnare på morgonen, och det gjorde hon de sista loppen och gick inte på allt för mycket på försöken. Hon växte hela vägen genom mästerskapet.

I december är det dags för nytt mästerskap då kortbane-VM väntar. En tävling som SVT sänder. Hur står sig Sjöströms tider från EM då?

– Det är klart att det blir lite tuffare, framförallt på de längre distanserna. På 50 visar hon nu att hon är en av de absolut bästa. Men på 100 fjäril och 100 frisim kommer det att bli tuffare motstånd. Där är framförallt Louise Hansson som kommer vara kanske den tuffaste motståndare.

”Hennes framtid ser ljus ut”

Erik Persson imponerade i Kazan på både 100 och 200 meter bröstsim. Vad har han för chanser på VM?

– Det ser bra ut. De kommer vara samma killar på VM. En snöplig tiondel från att ta medalj där och då hade han inte den bästa målgången.

– Erik är väldigt stark på slutet av loppet. Han är också bra på att disponera loppen. Han vet precis hur han ska lägga upp det för att få ut allt han har i kroppen. Om man ska säga en svaghet så är det undervattensdelen men han har blivit mycket bättre där.

Emelie Fast fick sitt internationella genombrott under EM. Vad tror du om hennes framtid?

– Hennes framtid ser väldigt ljus ut. Hon är bara 17 år. Ska bli intressant att följa hennes utveckling. Hon har bra förutsättningar. Känslan är att hon är väldigt mogen och simmar väldigt bra. Hon har redan visat nu att hon är en mästerskapssimmare och kan plocka fram det när det behövs.

KLIPP: Här tar Sarah Sjöström hem fjärde guldet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.